Portretten

Voor wie is Dinst er?

Dinst is zowel voor hulpbehoevende mensen die een dagje ouder zijn als voor hun partner, zoon, dochter, buur of zorgverlener (mantelzorgers) die ondersteuning voor hun naaste zoeken.

Senioren

Voor mensen die een dagje ouder worden en zelf aan het roer willen blijven staan

Wanneer je een dagje ouder wordt gaan op een gegeven moment de dagelijkse klusjes en bezigheden niet meer even soepel. Zaken als boodschappen doen, schoonmaken, de deur uit gaan of verzorging nemen meer en meer tijd en energie. Ook kunnen er nieuwe taken bijkomen als medicijn controle en gebruik, vervoer, langdurige verzorging of regelmatig artsbezoek.

Voor je het weet stapelen die klussen zich op en blijft er weinig ruimte over voor andere leukere dingen. Tegelijkertijd wil je wel zoveel mogelijk zelf kunnen blijven doen en niet steeds afhankelijk zijn van grote onpersoonlijke organisaties of de mensen om je heen. De vraag die dan rijst is: hoe kan ik zelf thuis aan het roer blijven staan en toch die ondersteuning krijgen die precies bij ons past?

Senioren

Dinst helpt je zelfstandig te blijven en grip te houden op de waslijst aan dingen die je in en rondom het huis moet doen. Je hebt geheel in eigen hand wat je uit handen geeft en wat je zelf kan blijven doen. Dat kan heel simpel beginnen met een uurtje schoonmaken of twee keer per week boodschappen doen. Maar de ondersteuning kan ook eenvoudig opgeschaald worden wanneer dat nodig is.

Waarom zou je dan niet een vrijwilligersorganisatie benaderen of de buren vragen om hulp? Vrijwilligers zijn fantastisch betrokken mensen, maar niet altijd even deskundig en je kan niet altijd alles van ze vragen wat je nodig hebt. Wie neemt de ondersteuning bijvoorbeeld over tijdens vakanties of wanneer een vrijwilliger griep heeft?

Waarom kan ik niet gewoon mijn kinderen vragen? Omdat je wilt voorkomen dat je te afhankelijk bent van je kinderen. Natuurlijk kunnen je kinderen eens een boodschapje doen voor je, maar zij moeten ook hun eigen leven op orde houden en willen graag bij je langskomen voor de gezelligheid om even bij te kletsen. Niet met de gedachte dat ze weten dat er een waslijst aan taken voor ze klaar ligt.

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat “mantelzorgers” een burn out krijgen omdat er zoveel van hen verwacht wordt en omdat ze zoveel van zichzelf verwachten. Logisch dus eigenlijk om ondersteuning aan huis gewoon goed te willen regelen.

Mantelzorgers

Voor de kinderen, partners en buren die wat extra ‘mantelkracht’ kunnen gebruiken

Je zorgt graag voor een ander. Het geeft voldoening en het is tegelijkertijd heel vanzelfsprekend.

Als je de zorg voor een dierbare op je neemt en organiseert, is het soms lastig om te combineren met je fulltime baan, de zorg voor je eigen gezin, het behouden van je sociale leven en je eigen gezondheid, zeker als je wat verder weg woont. De zorg zelf en de hoeveelheid zorg kan soms flink veranderen door de tijd.

Ongemerkt vraagt de ondersteuning steeds meer tijd en energie, taken stapelen zich op. De familiaire relatie komt onder spanning te staan. Het wordt daardoor allemaal stroever en zwaarder. Er blijft weinig ruimte over en de leuke gezellige dingen worden steeds verder naar de achtergrond verdrongen. Iedereen staat steeds minder in z’n eigen kracht. Heel logisch dat je dit niet allemaal zelf wil en kan blijven volhouden.

Iets vergelijkbaars kan gebeuren als oma ingeschakeld wordt als vaste oppas voor jonge kleinkinderen. Het begin is leuk maar vaak ontstaat er toch spanning of teleurstelling over en weer. De uitweg is dan op zoek gaan naar een alternatieve vaste oplossing in de vorm van een crèche of betaalde oppas aan huis. Dan ontstaat er opnieuw lucht en ruimte in de onderlinge relatie. Dan kan oma weer oma zijn en inspringen in geval van nood.

Dinst biedt eigenlijk een vergelijkbare oplossing. We helpen bij het organiseren van de dagelijkse ondersteuning aan huis en zorgen dat je langer fijner thuis kan blijven wonen als je een dagje ouder wordt. Samen vinden we die ondersteuning die het best past bij jullie situatie zowel wat er gedaan moet worden als door wie.

Zo ondersteunt Dinst jou in het organiseren en zorgt ervoor dat iedereen weer in z’n eigen kracht komt te staan. Bij Dinst spreken we daarom niet van mantelzorg maar van mantelkracht. Dinst helpt je deze zorg goed te organiseren en neemt de zorgrelatie waar wenselijk van je over, zodat je gewoon van elkaar kan blijven genieten.

Dienstverleners

Voor dienstverleners die bij willen dragen aan onze missie om mensen fijner langer thuis te laten wonen

Dinst biedt jou als dienstverlener een online platform om klanten te vinden en zo goed mogelijk te ondersteunen. Je wordt bovendien onderdeel van de community van dinstverleners waarmee je in contact komt met “collega’s”. Je werkt zelfstandig, maar je bent niet alleen en kan ervaringen uitwisselen. “Dinstverlener” word je niet zomaar.

Bij Dinst staat het persoonlijk contact voorop en daarom neem je als dinstverlener de tijd bij de mensen thuis. Al onze 150 dinstverleners zijn gescreend: persoonlijk gezien bij één van onze kennismakingsbijeenkomsten en een Verklaring Omtrent Gedrag overhandigd. Als dinstverlener sta je achter onze huisregels en vindt het belangrijk de klant goed van dienst te zijn.

Word dinstverlener