Wat is frontotemporale dementie?

Frontotemporale dementie is een vorm van dementie dat zich aan de voorkant van de hersenen ontwikkelt. Het wordt ook wel de ziekte van Pick genoemd. Frontotemporale dementie komt vaker op jongere leeftijd (gemiddeld tussen de 45 en 65 jaar oud) voor dan andere vormen van dementie. Het voorste deel van de hersenen wordt meestal aangetast door deze vorm van dementie en deze gebieden hebben vooral effect op het sociale gedrag van een individu. Daarom is een van de eerste verschijnselen de stemmingswisseling. Personen kunnen zich anders gaan gedragen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie vormen. De apathische vorm, de ontremde vorm en de dwangmatige vorm. Bij de apatische vorm van de ziekte kunnen patiënten teruggetrokken of onverschillig overkomen. De ontremde vorm, aan de andere kant, kan mensen onbeleefd of ongeduldig doen overkomen. De laatste variant, de dwangmatige vorm typeert zich wanneer patiënten routines en handelingen ontwikkelen die ze dwangmatig willen opvolgen.

Er is hoop bekend over deze vorm van dementie. Voor meer informatie kun je kijken op de website van het alzheimercentrum


Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals

Stel een vraag

Vul je gegevens hieronder in, en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Dinst staat altijd voor je klaar

Heb je een vraag, neem gerust contact op. We zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9:00 tot 17:00. Op werkdagen reageren we binnen 24 uur op e-mail.

Klantenservice

Zoek online de antwoorden op je vraag.

085-2500821

Maandag tot en met Vrijdag van 9:00 tot 17:00 tegen lokaal tarief.

contact@dinst.nl

We reageren doordeweeks binnen 24 uur op je e-mail.