Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig ziektes die te maken hebben met vergeetachtigheid. In alle gevallen van dementie kunnen de hersenen niet meer alle informatie opnemen of wordt bepaalde informatie vergeten. Dit komt doordat bepaalde hersendelen niet naar behoren functioneren. Dementie is een angst voor velen, maar er is ook een hoop informatie over bekend. Een geneesmiddel is er echter (nog) niet.

De meest bekende vorm van dementie is Alzheimer. Echter ook vasculaire dementie, lewy body dementie, parkinsons dementie en frontotemporale dementie zijn veel voorkomende vormen. Vaak hebben deze vormen symptomen die met elkaar overeenkomen.

Zeker in de vroege stadia is het moeilijk om dementie van vergeetachtigheid te onderscheiden. Voor meer informatie kun je online ook de dementie test uitvoeren. De test is ontwikkeld door de geheugenpolikliniek in het Academische Ziekenhuis Maastricht (AZM) en het Alzheimer Centrum Limburg. Je kunt de test vinden op http://www.geheugentest.nl/. De test werkt tweezijdig. Je kunt een test doen voor jezelf óf voor iemand anders. De uitkomst van de test is geen officiële diagnose, maar het kan bepaalde zorgen wegnemen of aanleiding zijn om een afspraak in te plannen bij een huisarts. De huisarts is immers vaak de eerste plaats waar een mogelijk geval van dementie gemeld wordt. Als er voldoende aanleiding is kan er een afspraak met een specialist worden gemaakt.

Een goede diagnose kan lang duren. Veel vormen van dementie lijken op elkaar. Maar zodra de diagnose voor een bepaalde vorm van dementie is gesteld komt er vaak een hoop regelwerk op je af. De diagnose is vaak een schok voor familie en geliefden, maar gelukkig is er een hoop informatie en begeleiding te vinden. Een goede bron om informatie te vinden is op de website Alzheimer Nederland


Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals

Stel een vraag

Vul je gegevens hieronder in, en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Dinst staat altijd voor je klaar

Heb je een vraag, neem gerust contact op. We zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9:00 tot 17:00. Op werkdagen reageren we binnen 24 uur op e-mail.

Klantenservice

Zoek online de antwoorden op je vraag.

085-2500821

Maandag tot en met Vrijdag van 9:00 tot 17:00 tegen lokaal tarief.

contact@dinst.nl

We reageren doordeweeks binnen 24 uur op je e-mail.