Wat is bewindvoering?

Bewindvoering is een maatregel die genomen kan worden om een persoon te beschermen tegen beslissingen die hij of zij niet meer kan nemen. Vaak wordt er een persoon aangewezen die opkomt voor de belangen van de hulpbehoevende en beslissingen voor deze persoon neemt. Uitspraak hierover wordt gedaan door een kantonrechter. Er zijn drie soorten maatregelen die standaard kunnen worden opgelegd. Dit zijn bewindvoering, onder curatele of een mentorschap.

Bij een bewindvoering gaat het vooral om financiële verplichtingen van een persoon, waar een andere aangewezen persoon verantwoording en controle over krijgt. Andere maatregelen kunnen een curatele of mentorschap zijn. Een mentorschap wordt aangevraagd wanneer een meerderjarige niet langer voor zichzelf kan zorgen. De mentor beslist dan vervolgens over de verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding van de hulpbehoevende. Curator schap is de maatregel die gebruikt wordt wanneer bewindvoering of mentorschap niet meer toereikend genoeg zijn. De curator kan zowel op financieel niveau als over de persoonlijke zaken van de hulpbehoevende beslissen.


Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals

Stel een vraag

Vul je gegevens hieronder in, en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Dinst staat altijd voor je klaar

Heb je een vraag, neem gerust contact op. We zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9:00 tot 17:00. Op werkdagen reageren we binnen 24 uur op e-mail.

Klantenservice

Zoek online de antwoorden op je vraag.

085-2500821

Maandag tot en met Vrijdag van 9:00 tot 17:00 tegen lokaal tarief.

contact@dinst.nl

We reageren doordeweeks binnen 24 uur op je e-mail.