tips

Zo bereik je de Mantelzorger

De mantelzorger wordt niet bereikt door gemeentes. Gemeenten spenderen miljoenen met campagnes om een paar duizend mantelzorgers per jaar te identificeren. Volgens Hans de Boer op de voorpagina van het AD afgelopen week liggen er een hoop kansen. Hij zegt: “Digitalisering maakt het mogelijk dat zorg steeds meer individueel en op maat wordt”. Deze digitalisering is reeds in werking, Dinst ziet hier een grote rol voor zichzelf weggelegd.
Immers, gemeente en welzijn spenderen een groot deel van hun budget aan de onderste (financieel minst draagkrachtige) 10% van de samenleving. Dat is op zich prima, maar hoe zit het met de rest van de mantelzorgers? Hoe bereik je ze?

In 2015 was bijna 45% van de mantelzorgers tussen de 40-65 jaar oud. Deze mantelzorgers zijn mensen zoals de bakker op de hoek, de lerares van een basisschool, of de consulent die dagelijks in de auto zit voor zijn werk. Kortweg: mensen die midden in het leven staan, goed geïnformeerd zijn en zich niet in de term mantelzorger herkennen. De plaatselijke bakker verdiept zich in het ziektebeeld van zijn moeder, gaat mee naar de huisarts en zoekt zelf de ondersteuning aan huis die nodig is. De lerares kan niet de tuin van haar vader op orde maken en is kritisch wie ze binnenlaat bij haar vader. Wie haal ik in huis? Wat kost het? Terwijl de vlotte consulent denkt: is de service goed en kost het me weinig tijd? Dit zijn de mantelzorgers die niet goed in kaart te brengen zijn, omdat ze veelal online te vinden zijn, zelfstandig opereren en minder naar klassieke buurttafels gaan. Voor deze groep mantelzorgers bieden wij dagelijks een goed en betrouwbaar alternatief.

Sinds de decentralisatie van de gezondheidszorg moeten meer mensen zelf actief op zoek gaan naar goede zorg alternatieven. Mensen die in een hogere leeftijdscategorie zitten moeten zich aanpassen. Het is niet voor niets dat de groep 65-75 jaar jaar de snelst groeiende groep internet gebruikers is.
Deze ontwikkelingen zorgen voor een groeiende marktwerking voor seniorendiensten. Hier hangen haken en ogen aan, maar ook een hoop kansen om zorg op maat op een respectabele wijze te bieden. Slimme online platformen laten zien dat nieuwe organisatievormen markten transformeren. Grote landen zoals de VS en Engeland laten zien dat dit ook mogelijk is voor het aanbieden van seniorendiensten.

De digitalisering van zorg is inderdaad in volle gang.


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals