Actueel

Ziekenhuis: het is hier geen (senioren)hotel

“De ziekenhuizen van Zuyderland in Heerlen en Geleen liggen zo vol dat een deel van de operaties die voor vandaag waren gepland, is afgezegd. Een deel van de bedden wordt bezet gehouden door patiënten die er niet horen: kwetsbare ouderen die geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben, maar nergens anders terecht kunnen,” aldus NOS Nieuwsuur eind 2016. Maar waar kun je als oudere dan terecht als je ontslagen bent uit het ziekenhuis?

Je kunt de patient moeilijk in een rolstoel de taxi in duwen en de chauffeur vragen een paar bakken bami te halen?!

Het ziekenhuis is een behoorlijk luxe hotel. Een nachtje in het ziekenhuis kost al gauw 1.000 euro. Er ontstaat een discussie over de functie van het ziekenhuis. Maar hoe kunnen de ouderen dan wel goed verzorgd worden als ze niet meer in het ziekenhuis mogen blijven? Het gaat hier veelal om alleenstaande ouderen die bijvoorbeeld door een zware longontsteking of een botbreuk na een val onder de douche niet alleen zonder hulp thuis kunnen zijn. Je kunt als verpleegkundige in een ziekenhuis toch moeilijk de patient in een rolstoel naar de uitgang duwen, in de taxi zetten en de chauffeur vragen even bij de supermarkt te stoppen en een paar bakken overheerlijke kant en klare bami te halen voor de komende week?!

De nieuwste technische snufjes thuis kunnen niet meten met de zorg in een ziekenhuis

Toch lijkt thuis revalideren logisch als je prachtige e-health en telemonitoring oplossingen van Philips en vele start-ups mag geloven. Een sensor op je borst, de ijskast en in de wc. Zet er nog een gezellige buddy robot van Tinybots naast en je bent klaar. De praktijk blijkt vaak anders. Senioren willen soms geen sensoren en ipad of vinden de eigen bijdrage te hoog. Alleen de technische snufjes voldoen niet aan de zorg die je in het ziekenhuis ontvangt.

Is het juist de menselijke kant die ziekenhuis verplaatste zorg lastig maakt? Ik mocht deze week tijdens een seminar van Zorg2025 vertellen over Dinst en de oplossing die wij kunnen bieden voor dagelijkse ondersteuning aan huis. In plaats van of naast thuiszorg. Ik refereerde daarbij ook aan de bak bami die ik had meegenomen. Want waarschijnlijk wil je wel liever thuis zijn met een bak bami en goede hulp dan in het ziekenhuis. Schijnbaar is dat in sommige gevallen zelfs beter dan in een serviceflat met een vieze cateraar....

De hulp van de mantelzorger is nabij! Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Revalideren doe je tegenwoordig thuis. Maar dat kan alleen met de juiste ondersteuning. Daar is meer voor nodig dan de paar bezoeken van een wijkverpleegkundige voor de wondverzorging en de medicijnen. Maar meer hulp dan dat krijg je meestal niet meer van de gemeente of verzekeraar. Dagelijkse ondersteuning moet door familie, vrienden en buren de “mantelzorgers” gedaan worden. Dat klinkt makkelijker opgelost dan dat de praktijk uitwijst. Uit recent onderzoek van het VUmc bleek maar weer eens hoe hoog de zorgdruk onder mantelzorgers is.

De Zorg2025 bijeenkomst wordt georganiseerd door de Amsterdam Economic Board, Rabobank, Sigra en de KvK. Het thema was “Ziekenhuis verplaatste zorg”. Andere sprekers vertelden over de technische mogelijkheden voor thuis herstellen en zelfstandig thuiswonen voor ouderen. Kors, medical officer van digital health bij Philips, gaf aan dat er al veel mogelijkheden zijn voor zorg op afstand. Hij toonde een filmpje van twee gelukkige oudjes in Sun City Florida die elke dag een video call hebben met hun arts. Jeroen Crasborn, adviseur zorg strategie bij Zilveren Kruis, nuanceerde dit beeld en vertelde hoe moeilijk het is om het bestaande (ziekenhuis) systeem te veranderen. Technisch kan het allemaal maar iemand zal de financiële pijn moeten pakken om bestaande belangen af te vangen.

“De transitie van verzorgingsstaat naar participatiemaatschappij is er te snel doorheen geduwd. Je kunt niet alles over de schutting flikkeren naar de mantelzorger.”

En dat is nu juist waarom ik Dinst ben begonnen. De nieuwste technische ontwikkelingen zijn fantastisch, maar je hebt niet genoeg aan computers. Je hebt de menselijke kant daarbij nodig. Goede vertrouwde begeleiders waar je van op aan kan. We zouden af moeten van de term mantelzorgers, omdat de mantelzorgers weer gewoon familie moeten kunnen zijn. Je wil weer gewoon dochter zijn van je moeder in plaats van boodschappen doen en stofzuigen bij je moeder. Je wil gewoon bij je moeder op bezoek voor een kop koffie en een babbeltje en dan weer naar huis kunnen om daar je eigen gezin te onderhouden. En dat is logisch!

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Geef me gerust een belletje op 085-2500821 en ik help je graag verder.


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals