Actueel

Wijkverpleging met angst de zomer in

De V&VN heeft staatssecretaris Van Rijn een brandbrief gestuurd wegens het ernstige tekort aan wijkverpleging. Zeker met de zomervakantie in het vooruitzicht maken de branche organisaties
zich ernstig zorgen.

Van de week werd al bekend dat volgend jaar 435 miljoen extra voor verpleeghuizen wordt vrijgemaakt waarmee in 2018 7.000 extra medewerkers kunnen worden ingezet voor meer handen aan het bed. Ook verpleeghuizen kampen met grote tekorten als het gaat om kundig personeel. Hugo Borst heeft zich hier hard voor gemaakt met behulp van zijn Manifest Scherp op Ouderenzorg van eind vorig jaar. Ook vanuit ons netwerk horen we hoe nijpend de situatie aan het bed is.

Met angst en beven de zomervakantie tegemoet

Ook extramuraal is het stressniveau hoog. De beroepsvereniging V&VN heeft een brandbrief gestuurd aan Van Rijn over het grote tekort aan goede zorg in de wijk. "Aangezien veel collega's in wijkverpleging maar ook de mantelzorgers op vakantie gaan, er een tekort is aan bedden in het ziekenhuis en er veel vacatures openstaan, gaat de wijkverpleging met angst en beven de zomervakantie tegemoet." Ook daarvoor moet budget vrijkomen om de wijkverpleging waar nodig op te leiden om de te verlenen zorg op peil te houden en hen het werk te kunnen laten doen waar ze voor opgeleid zijn in plaats van het vullen van gaten.

Aangezien ouderenzorg voornamelijk thuis wordt geleverd en mensen op steeds hogere leeftijd thuis blijven wonen, is het van groot belang goede (medische) zorg te kunnen leveren. Vorige week hebben wij als onderdeel van het Seniorenkwartet ook een brief geschreven aan Van Rijn over de sociale ondernemers die zich hiervoor inzetten, waar we binnenkort reactie op mogen ontvangen.

Wijkverpleging verwijst regelmatig naar ons door als goede aanvulling op de zorg die zij leveren. Zeker nu de zomervakantie nadert, kunnen we vervanging regelen als de huidige hulp of familie op vakantie gaat om bij te tanken. Dit kan voor kleine klusjes zijn, maar ook voor een boodschap, een wandelingetje of hulp in het huishouden.

Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking op 085-2500821.

Bron: Medicalfacts


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals