dementie

Wat te doen als je vader met dementie geen hulp accepteert?

Tips van ervaringsdeskundigen hoe je het beste omgaat met dementie

Gelukkig worden we met zijn allen ouder, maar de manier waarop is iets waar we nog mee moeten leren omgaan. Dementie is naast kanker en hart-en vaatziekten de voornaamste doodsoorzaak in Nederland. Onlangs heeft een Italiaanse universiteit bepaald dat ze met behulp van MRI en kunstmatige intelligentie jaren van te voren Alzheimer kunnen ontdekken. Maar wat als je niet bent voorbereid? Hoe kun je als familielid of verzorgende dan het beste omgaan met dementie? Lees en bekijk in deze blog de handige tips van mantelzorgers John en Hadassah.

Wanneer een persoon dementie heeft, is het belangrijk om op een goede manier met deze ziekte om te gaan. Hoe kun je iemand het beste benaderen? Hoe kun je beter communiceren? En vooral, wat kun je beter niet doen?

Maak contact
Trek aandacht door bijvoorbeeld je hand op de arm van degene te leggen en maak oogcontact. Gedraag je zoals je je voelt. Wanneer je je niet vrolijk voelt dan voelt diegene dat ook.

DSC08523_cGebruik oude herinneringen
Mensen met dementie kunnen afwezig over komen. Probeer de aandacht te trekken door bijvoorbeeld foto’s of films van vroeger te laten zien. Oude herinneringen blijven het langst intact. Ineens herinnert hij de rode auto van zijn moeder of wil hij naar het ouderlijk huis. Tevens heeft muziek van vroeger een positief effect.

Zorg voor structuur
Hang een duidelijke kalender en een klok op zodat tijdsbesef zo lang mogelijk intact blijft. Maak een duidelijke dagindeling, dat geeft houvast. Plak de indeling bijvoorbeeld op de koelkast of op een andere zichtbare plek.

Kom in beweging
Ga eens wandelen of tuinieren. Uit onderzoek is gebleken dat bewegen dementie niet stopt maar wel vertraagt. Maar plan ook rustmomenten in op de dag. Zo kan degene prikkels en informatie verwerken. Dit gaat namelijk een stuk langzamer dan bij een gezond persoon.

Communiceer helder en gebruik humor
Praat in korte zinnen en gebruik in elke zin maar één boodschap. Vraag niet te veel van de persoon met dementie, maar bekijk wat er lukt en wat niet. Degene voelt vaak zelf al dat dingen minder goed gaan. Voorkom dat je degene teveel 'test' met allerlei vragen zoals ‘Wat heb je gegeten gisterenavond?’. Dat levert een hoop frustratie op wanneer hij of zij het antwoord niet meer weet. Lach met elkaar en gebruik humor, dat geeft ontspanning en het levert mooie memorabele momenten samen op.

Schakel een coach of casemanager dementie in
Hadassah heeft een eigen bedrijf, een gezin en zorgt voor haar vader met dementie. Ze vindt het zorgen voor haar vader erg moeilijk. "Mijn ouders hebben moeite te accepteren dat ze dingen niet meer zelf kunnen doen. Daarom heb ik een casemanager dementie ingeschakeld die mij kan begeleiden in het omgaan met dementie." Bekijk hier het gesprek dat we met haar hadden.

Stimuleer meerdere zintuigen
Laat degene dingen ruiken of aanraken als je het ergens over hebt. Hierdoor zal hij beter begrijpen wat je bedoelt of wat iets is. John zorgde voor zijn vrouw met dementie en heeft nog een goede tip in deze video.

Meer informatie
Wil je meer weten of ben je op zoek naar begeleiding bij dementie? Dinst kan je adviseren over de mogelijkheden en in contact brengen met de juiste persoon. Dit kan een Dinstverlener zijn die ondersteuning en gezelschap biedt of een verwijzing naar een casemanager dementie of mantelzorgcoach. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 085-2500821.


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals