Lang en gelukkig thuis

Wat iedereen zou moeten weten over het dienstenaanbod voor ouderen in Nederland

Een interview met Hugo van den Beld, de inititatiefnemer van Alleszelf.nl

Onderwerpen die samenhangen met lang en gelukkig thuis wonen nemen we graag op in het magazine. Alleszelf.nl is een dergelijk initiatief dat we graag wat nader belichten en daarom interviewen we de oprichter van Alleszelf.nl, Hugo van den Beld.

Hugo vertel, waar houd jij je de laatste tijd mee bezig? “Op basis van mijn werkervaring van de afgelopen 25 jaar, weet ik dat er voor ouderen heel veel diensten beschikbaar zijn. Dat aanbod helpt hen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Alleen: hulpverleners, ouderen, hun netwerk, eigenlijk iedereen -wéét dat niet. En als ze het al weten, kunnen ze het aanbod niet vinden, laat staan het vergelijken of gebruiken.”

“Bij Bol.com kun je elke denkbare thriller, nieuw of tweedehands kopen. Je kunt vergelijkingen lezen en alles is heel gemakkelijk te vinden. Er is Thuisbezorgd voor het bestellen van pizza’s en als je een huis zoekt kijk je op Funda. Mijn ambitie voor de komende jaren is om van Alleszelf.nl net zo’n vanzelfsprekend platform te maken. Ik wil een doorbraak realiseren bij het vinden en gebruiken van diensten door ouderen. Vanaf mijn studietijd is mijn passie de doelgroep ouderen omdat ik zag én zie dat er heel veel te verbeteren valt,” en zo beantwoordt Hugo enthousiast de eerste vraag.

Waar staan jullie nu en wat zijn de volgende stappen voor Alleszelf.nl? "Op dit moment werken we met een team van vijf mensen hard aan het opstellen van berichten, onderzoeken en de website. Ook zijn we in gesprek met gemeenten, welzijnsorganisaties en aanbieders en werken we aan een eerste pilot." "Ik heb laatst een workshop gegeven met gemeente-ambtenaren uit het ‘sociale domein’. Ik gaf de deelnemers de opdracht: ‘Doe alsof je een oudere bent die op zoek is naar een bepaalde dienst.’ Het doel was om inzicht te krijgen in het beschikbare aanbod op internet en zelf te ervaren of diensten makkelijk te vinden zijn. ‘Schokkend’ was een van de reacties toen bleek dat het aanbod nauwelijks vindbaar is. ‘Het is hopeloos, je kunt bijna niets vinden’, was een andere uitspraak."

Hugo erkent dat de combinatie van ouderen die diensten via het internet zoeken op het eerste gezicht misschien niet de meest vanzelfsprekende keuze is. Maar: “Er zijn veel meer ouderen op internet dan je denkt, het is daarom juist belangrijk om toegankelijke en vindbare informatie aan te bieden. Het moet eenvoudig en duidelijk zijn. En met hulp van iemands netwerk of hulpverleners heeft 99% van alle ouderen wél toegang tot internet.”

In je verhaal kom je heel positief over, klopt dat? “In de beeldvorming over ouderen en diensten lijkt het allemaal kommer en kwel, maar ik wil met Alleszelf.nl een positiever beeld laten zien, inderdaad. Juist in deze tijden die niet voor iedereen makkelijk zijn, is het superbelangrijk om het enorme aanbod van hulp dat er wél is, goed vindbaar te maken."

"Het kan toch niet zo zijn dat ouderen eenzaam zijn, onnodige gezondheidsklachten krijgen, versneld moeten verhuizen of mantelzorgers overbelast raken, alleen omdat ze de weg niet weten naar het complete hulpaanbod? Ik heb een positief verhaal en ik wil ouderen concreet helpen, hier en nu. Er zijn veel manieren om digitale middelen in te zetten om ouderen lang zelfstandig te laten wonen maar dat wordt nu nog onvoldoende ingezien. Daar wil ik met Alleszelf.nl graag een verschil in maken.”

Kijk op Alleszelf.nl en op de website van Hugo van den Beld voor meer informatie.


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals