Tips & Tricks

Verzekerd van een ondersteund en stressvrij 2018

Mantelzorgvergoeding via de zorgverzekering

Ruim 4 miljoen Nederlanders zorgen voor een naaste. Toch is er veel onwetendheid over de mogelijkheden voor mantelzorgondersteuning. Dit levert frustratie op. Slechts 12% van de mantelzorgers houdt rekening met de mogelijkheid voor een vergoeding via de zorgverzekering. En degenen die er wel voor verzekerd zijn, maken er weinig gebruik van. Ben je nog niet overgestapt en wil je weten welke zorgverzekering wat vergoedt? Lees dan verder. Ook als je al wel bent overgestapt, is het natuurlijk handig om te weten waarvoor je bij jouw verzekering terecht kunt.

Maarliefst 63% van vindt de zorg voor hulpbehoevende ouders nog steeds een taak voor de overheid. Maar gemeenten ervaren sinds de invoering van de Wmo behoorlijk wat moeilijkheden om bewoners goed voor te lichten. 1 op de 4 mensen zegt niet te weten voor welke vergoeding ze bij de gemeente of zorgverzekeraar moeten zijn. Daar willen we graag een handje bij helpen.

Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning)
Zo kun je voor gesprekken met een mantelzorgcoach, vrijwilligers, clientondersteuning of respijtzorg terecht bij de gemeente. Hier kunnen huishoudelijke hulp, dagbesteding of maaltijdservice ook onder vallen. Lees ook een eerder artikel over de mantelzorgondersteuning door de overheid. Raadpleeg de Wmo Helpdesk of het Sociaal Loket van de gemeente voor voorlichting.

Vergoedingen vanuit de zorgverzekering
Ook kun je als mantelzorger terecht bij je zorgverzekeraar voor informatie en hulp. Zo krijg je vanuit de basisverzekering ergotherapie of psycholigische hulp vergoed. Daarnaast vergoeden steeds meer aanvullende verzekeringen ook hulp bij de vele taken die je als mantelzorger vervult. Zo kun je denken aan een mantelzorgmakelaar, respijtzorg, mindfulllness of een arrangement om er even lekker tussenuit te gaan en te ontspannen. Een overzicht van enkele voorbeelden vind je hier.

Ben je aangesloten bij Vivium? Hieronder vind je een overzicht van de aan het Vivium Zorgcollectief deelnemende verzekeraars en de meest gekozen pakketten door mantelzorgers. Meer informatie? Bel de Vivium SUCSEZ advieslijn: 088-1210206

24312452_1582267095163200_2053029264257136496_n

Ondersteuning én gezelschap, persoonlijk en op maat gematcht.
Ben je op zoek naar mantelzorgondersteuning? Dinst helpt je er graag bij. Jouw Dinstverlener is een vertrouwd gezicht aan huis die de boodschappen doet of kookt, het huishouden doet, naar het ziekenhuis gaat, wandelt of een kleine klus doet. Hierdoor heb je meer tijd en ruimte voor leuke dingen om samen met vrienden en familie te genieten. Lees waarom Olga heel dankbaar is voor de ondersteuning via Dinst. Klik hier voor meer informatie of bel 085-2500821.

Bronnen: Skipr, Independer, Mezzo, Vivium


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals