tips

Respijtzorg, wat is dat?

Als mantelzorger draag je de zorg voor een dierbare. Dit doe je soms naast je eigen baan, de zorg voor je gezin en het is geheel vanzelfsprekend. Zo af en toe kun je wel wat adempauze gebruiken of wil je met een gerust hart op vakantie kunnen. Dan kun je gebruik maken van verschillende vormen van respijtzorg.

Respijtzorg is een tijdelijke en volledige overname van de zorg zodat je als dochter, zoon, echtgeno(o)t(e) nieuwe energie kan opdoen. Er zijn verschillende vormen van respijtzorg. Zo kun je denken aan dagopvang of nachtopvang.

Voorbeelden van dagopvang:

 • je kan 1 of meer keer in de week gebruik maken van hulp aan huis. Zo kun je in je eigen vertrouwde omgeving blijven. De respijtzorg kan uitgevoerd worden door een professional of door een vrijwilliger. Dit kan incidenteel zijn, tijdens de vakantie, of structureel voor een dagdeel of een weekend.
 • zelfs een gezamenlijke vakantie is mogelijk waarbij de zorg wordt overgenomen door een professional.
 • ontmoetingscentrum met dagbesteding.
 • zorgboerderij.

Voorbeelden van logeeropvang:

 • het liefst blijf je in een vertrouwde omgeving. Dan kun je gebruik maken van 24 uurs zorg door een professional die bij je in huis komt.
 • tijdelijk verblijf in een zorghotel.
 • plaatsing in een gastgezin.

“Ol, je hebt het nodig om leuke dingen te doen en eruit te gaan, anders hou jij het gewoon niet vol!”

Olga heeft de stap genomen om gebruik te maken van respijtzorg door een begeleider aan huis via Dinst te vragen. Haar adempauze is de tennisles iedere week waar ze graag naartoe gaat om even bij te kunnen komen van de fulltime zorg voor haar man met COPD. Meer lezen over haar ervaring? Lees het interview op de Nieuwe Praktijk van VWS

Het is logisch dat je af en toe wat ondersteuning en respijtzorg kan gebruiken. Dat kan soms met een vrijwilliger zoals Olga eerst ook heeft gedaan. Echter, steeds meer mensen betalen liever zodat ze zelf kunnen bepalen welke zorg ze aan wie uit handen geven. In sommige gevallen kan je de kosten vergoed krijgen. Een van de veelgestelde vragen van onze klanten is hoe het dan vergoed kan worden. In het algemeen zijn er verschillende opties:

 • vanuit het persoonsgebonden budget (pgb) binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Wet langdurige zorg, jeugdwet of de zorgverzekeringswet. Je kan daarmee zelf de zorg inkopen. Je sluit dan een contract af met de hulpverlener. Ga voor voorbeelden naar de website van SVB.

 • vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wanneer de zorgvrager zelf ondersteuning krijgt vanuit de Wmo. Je kan als mantelzorger dan zelf respijtzorg aanvragen bij de gemeente. Hiervoor geldt wel een inkomensafhankelijke eigen bijdrage.

 • vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Als de zorgvrager hier al hulp uit krijgt via persoonsgebonden budget, kan vanuit datzelfde budget ook respijtzorg worden ingekocht voor gemiddeld 2 etmalen per week. Het zorgkantoor moet de aanvraag en het zorgcontract goedkeuren.

 • in sommige gevallen vergoedt de zorgverzekeraar respijtzorg binnen de aanvullende verzekering. Informeer bij je verzekeraar wat de mogelijkheden zijn.

Mocht je vragen hebben over de mogelijkheden, wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op. We zijn van maandag-vrijdag bereikbaar tussen 9.00-17.30 uur op 085-2500821.

Dinst Logo


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals