Actueel

Geraniums, vrijwilligers en betaalde ondersteuning het recept tegen eenzaamheid

"Het wordt tijd dat ik geraniums koop, dan kan ik erachter gaan zitten," zegt Marie van 85 uit Ridderkerk tijdens een interview met NOS.

Eenzaamheid is al sinds ik met ouderen werk een hot item en wordt helaas alleen maar "hotter". Uit nieuw onderzoek blijkt dat eenzaamheid mogelijk een groter gevaar is dan obesitas. Gemeenten investeren steeds meer in de aanpak tegen eenzaamheid en er ontstaan meer en meer mooie initiatieven die hier op ludieke manier aan werken. Op 25 september kom je er alles over te weten in Pakhuis de Zwijger Amsterdam.

Ook in Rotterdam hebben ze daar wat op gevonden. Door middel van een vrijwilligersproject waarbij vrijwilligers huisbezoeken doen, heeft de gemeente een goed beeld gekregen van de situatie bij ruim 8.000 ouderen. Bij de huisbezoeken geven de vrijwilligers een extra zetje om eens naar buiten te gaan of naar de bingo in het huis van de wijk. Soms bleek iemand zorg of een andere woning nodig te hebben, maar in de meeste gevallen werd er geholpen bij het organiseren van een schildertentoonstelling omdat de bewoner van schilderen hield of is een bewoner die vroeger veel zong op een koor in de buurt gewezen. Volgens de Rotterdamse wethouder werkt de aanpak, want de eenzaamheid onder 75-plussers is gedaald van 17% in 2012 naar 13% in 2016. Onder andere dankzij de inzet van vrijwilliger mentoren zoals de 74-jarige Anne Marie die eens in de twee weken langsgaat bij Trijntje van 88: "Alleen zijn is maar een saai bestaan."

"Alleen zijn is maar een saai bestaan."

Naast begeleiding door geweldig betrokken vrijwilligers, zijn er ook mogelijkheden om iemand betaald te laten helpen. Vrijwilligers leveren fantastisch werk, maar we horen vaak van klanten dat ze geen vrijwilliger kunnen vinden of vaker nog dat niet alle taken waar ze structureel hulp bij nodig hebben door vrijwilligers opgepakt kunnen worden. En dat vrijwilligers niet altijd de continuïteit kunnen bieden die wenselijk is. Bij Dinst zetten we betaalde professionals in die naast taken in het huishouden de tijd nemen voor een praatje en een kopje koffie. "Dinstverleners" die betrokken zijn vanwege hun eigen levenservaring. Het belangrijkste voor eenzame mensen is namelijk dat je echt het gevoel hebt gehoord te worden, door de hulp die je krijgt maar nog meer door je familieleden. Dit blijkt een steeds grotere uitdaging. We worden drukker en drukker met een baan, het runnen van ons eigen gezin en sociale leven simpelweg omdat we onze eigen boontjes moeten doppen. Bovendien wordt er van je verwacht dat je ook helpt bij het huishouden of de boodschappen voor je ouders, waardoor er weinig tijd overblijft voor gezelligheid.

We moeten weer tijd kunnen hebben voor een kopje koffie in plaats van het huishouden

Hier moeten we wat aan doen. Waar het uiteindelijk om draait is dat de kinderen en kleinkinderen weer de tijd kunnen nemen om vaker langs te gaan voor gezellige dingen; niet om het huishouden te doen. Bij Dinst willen we je daarbij helpen door juist de huishoudelijke taken en klusjes over te nemen zodat er meer tijd overblijft voor leuke dingen en om bij te kletsen. We weten hoe belangrijk continuiteit is en regelen daarom één vertrouwd gezicht aan huis voor verschillende taken.

Kom 25 september speeddaten met onze dinstverleners
Wil je hier meer over weten? Kom dan langs op 25 september in Pakhuis de Zwijger. Om met bewoners in gesprek te gaan over dit thema en de mogelijkheden, organiseren we ontmoetingsmiddagen waarbij we buurtbewoners laten speeddaten met onze dinstverleners. We nemen deel aan het evenement "Vele gezichten van eenzaamheid" met onder andere sprekers als Kader Abdolah (schrijver) en gemeenteraadslid Maarten Poorter (PvdA). Daarnaast kun je bij de Meet & Greet kennis maken met allerlei initiatieven (waaronder Dinst) die je kunnen adviseren over activiteiten en het voorkomen van eenzaamheid. Hopelijk tot dan!

Aanmelden kan hier en je mag ons evenement op Facebook delen.

Bron: NOS


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals