Actueel

Wordt de ouderenzorg in de VS de toekomst voor Nederland?

Afgelopen weekend bereidde de VS zich voor op wat de grootste orkaan in tien jaar bleek te zijn. Onder andere in Houston heeft orkaan Harvey grote schade aangericht. Getuige deze foto van ouderen die wachten op hulp in een verpleeghuis en tot hun middel in het water zitten. Naast dat dit een grote ramp is, wordt er in Amerika ook veel discussie gevoerd rondom de ouderenzorg. Het zet mij aan het denken en ik ga graag met jullie in gesprek. Er komen steeds meer onderzoeken uit die aantonen dat de kwaliteit van zorg in verpleeghuizen in Nederland is gedaald, maar ziet de toekomst er net zo uit als in de VS? Ligt de verantwoordelijkheid van de zorg bij de overheid of moeten we het heft in eigen handen nemen en ons zelf beter voorbereiden?

Spaarplannen en verzekeringen voor je oude dag zijn verouderd
Niet alleen in Nederland, maar ook in de Verenigde Staten is een discussie gaande rondom ouderenzorg. Zeker sinds Trump Obamacare wil afschaffen, met mogelijk als gevolg dat mensen zoals voorheen soms 1.000 dollar moeten betalen voor een bezoek aan de huisarts. Voorlopig blijft een groot deel van de Obamacare nog van kracht. Alleen de wettelijke verplichting van de zorgverzekering wordt mogelijk afgeschaft. Dat terwijl nu de meerderheid (60%) van de Amerikaanse bevolking vindt dat de overheid verantwoordelijk is voor de zorgverzekering.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen toch nog slecht voorbereid zijn op de oude dag. De verwachting is dat 1 op de 3 Amerikanen in een verpleeghuis terecht zal komen. Hier hangt een prijskaartje aan van 92.000 dollar per jaar. Toch is maar 10% van de ouderen goed verzekerd voor de lange termijn. Volgens onderzoekers komt dat doordat een goede lange termijn "verzekering" niet wordt aangeboden. Er is wel degelijk vraag naar.

Vóór de grote bezuinigingen hadden we in Nederland een sterke verzorgingsstaat. Maar ook in eigen land moeten we steeds meer uit eigen zak gaan betalen. Hier moeten we nog heel erg aan wennen en onze inkomsten- en uitgavenpatroon is hier nog niet op ingericht. We zullen ons naast hogere kosten op korte termijn ook goed moeten voorbereiden op de toekomst. Maar hoe kun je dit het beste doen? Moeten we sparen, beleggen of verzekeren? Ook in Nederland voeren we discussie over de verouderde vormen van pensioen en zorgverzekering. In Nederland is het percentage dat geen pensioen opbouwt naast de AOW gestegen van 43% in 2015 naar 52% in 2016, zo blijkt vorige maand uit onderzoek. Voornaamste reden is dat mensen te weinig inkomen hebben om pensioen op te bouwen. Met de ontwikkelingen van ZZP in Nederland en steeds minder werkgevers die niet of matig pensioen aanbieden zoals in de VS, is dit een groot risico voor de toekomst. Des te meer aangezien de verwachting is dat we later voor meer kosten komen te staan en er minder door de overheid wordt vergoed.

"Ik wil later niet afhankelijk zijn van de hulp van mijn kinderen en wil zelfstandig blijven wonen, dus ik moet zorgen dat ik voldoende financiele middelen heb."

Heft in eigen handen
Het ziet ernaar uit dat we meer en meer het heft in eigen handen moeten nemen en eerder moeten beginnen met sparen voor de zorg die je later nodig hebt. Zo vindt ook Hadassah, die mantelzorger is voor haar ouders en net haar eigen bedrijf is begonnen zodat ze later zelf kan bepalen welke zorg ze inkoopt: "Ik verwacht steeds minder hulp van de overheid. Ik wil later ook niet afhankelijk zijn van de hulp van mijn kinderen en wil zelfstandig blijven wonen, dus ik moet zorgen dat ik voldoende financiele middelen heb om zelf de zorg in te kopen." Bekijk volgende week het gehele video interview met Hadassah op onze blog.

Hoe ga jij dit aanpakken voor je oude dag? Hoe zie jij dat voor je als de verantwoordelijkheid van de overheid afneemt? Deel je reacties onder deze blogpost.

Bronnen: CNN, Stanford Business, NU.nl

twitterfoto
Foto gemaakt door de directrice van het verpleeghuis en door haar schoonzoon gedeeld op Twitter


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals