tips

Mantelzorgen slecht voor je gezondheid?

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat ontspanning voor de mantelzorger van groot belang is voor de gezondheid van de mantelzorger als je voor iemand met Alzheimer zorgt.

40% van de mantelzorgers die voor iemand zorgen met dementie heeft depressieve klachten

Ook de Tweede Kamer debatteerde op 7 juni jl. over de werkdruk onder mantelzorgers. Aanleiding was het onderzoek door VUmc waaruit blijkt dat mantelzorgers die zorgen voor een familielid met dementie onder zware druk staan. Een groot deel van hen heeft door deze zorgdruk last van klachten als depressiviteit en angst. Bijna 40% ontwikkelt binnen twee jaar ernstige depressieve symptomen, blijkt uit onderzoek van Karlijn Joling en collega's van de afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde. Schrikbarend: Van deze groep geeft zo'n 5% aan te overwegen om zichzelf iets aan te doen of zelfmoordgedachten te hebben.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat er ook lichamelijke klachten ontstaan als de mantelzorger niet voor voldoende ontspanning zorgt. Senioren die voor iemand met Alzheimer zorgen, zien hun bloeddruk dalen als ze regelmatig ontspannen.

Dit is nu precies waarom we mensen bewust maken van de mogelijkheden die er tegenwoordig zijn om de hulp aan huis te regelen. Het is namelijk heel normaal dat je op een punt belandt waarbij je het niet allemaal meer zelf kan en hulp moet vragen. Het probleem is dat mensen nog te weinig weten waar ze terecht kunnen en wat mogelijkheden zijn voor ondersteuning. Daarom hebben we ook staatssecretaris Van Rijn op de mogelijkheden gewezen in de brief aan hem gericht d.d. 12 juni 2017.

Vraag jezelf hoe het met je gaat en durf hulp te vragen

Een van de hulpmiddelen om even bij jezelf stil te staan is via de 3-minuten check opgesteld door Gemeente Amsterdam en Markant. Het feit dat je aan vakantie toe bent, kan gepaard gaan met hoge werkdruk of hoge "zorgdruk". Sta dus even stil bij jezelf en stel jezelf de vraag hoe het met je gaat.

Doe de check:

  1. Hoeveel tijd besteed je aan zorg voor je familielid?
  2. Voel je je gesteund door anderen? Krijg je steun van familie, vrijwilligers of professionals? Kun je de zorg af en toe overdragen aan een ander?
  3. Voel je je gewaardeerd door degene die je verzorgt?
  4. Vind je het fijn om te zorgen?
  5. Voel je je schuldig als je een moment voor jezelf neemt? Kom je wel voldoende aan ontspanning toe? Heb je voldoende nachtrust?
  6. Wordt de zorg je wel eens teveel?

Regel vervanging voor thuiszorg of extra ondersteuning met thuisservice

Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om ondersteuning goed te organiseren en thuiszorg aan te vullen tijdens de zomerperiode. Bij Dinst zorgen we ervoor dat ouderen fijner langer thuis kunnen blijven wonen. Ouderen die zelfstandig wonen en (nog) geen recht hebben op thuiszorg, kunnen dezelfde hulp inschakelen via Dinst, uitgevoerd door één vertrouwd gezicht aan huis. Van huishoudelijke hulp, het uitbesteden van de boodschappen tot begeleiding.

Een voorbeeld is onze "Dinstverlener" Fien die iedere week op bezoek gaat en begeleiding biedt:

"Na een tijdje is het bijna of ik bij opa of oma op bezoek ga, of zelfs vriend of vriendin, heel vertrouwd en gezellig"

Dinst Logo

Zo geeft Dinst de mantelzorger de mogelijkheid om relaxed op vakantie te gaan, om op te laden en gezondheidsproblemen te voorkomen. Je houdt als mantelzorger grip op de zorg voor een ander en de eigen gezondheid en er kan weer van elkaar als familie worden genoten.

Wil je weten hoe je nog voor je vakantie hulp in kan schakelen? Kijk op de website of bel ons direct voor meer informatie.

Wil je op de hoogte blijven? Iedere maand plaatsen we nieuwe verhalen op onze blog over andere mantelzorgers, actualiteit of handige tips. Ook terug te lezen in onze nieuwsbrief waar je je voor kan aanmelden.

Bron: Nu.nl


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals