verhalen

Mantelzorg over de grens

Mantelzorg is een universeel thema. We weten hoe het er aan toe gaat in Nederland, maar hoe ziet mantelzorg eruit in een ander land? Ik sprak Jawad uit Syrië in een Café in Utrecht. Jawad is negentien jaar, christelijk opgevoed en woont met zijn familie sinds kort in Nederland. We hadden het over ouder worden, hulp vragen en de culturele verschillen rondom mantelzorg in Syrië en Nederland.

"Eigenlijk begint het verschil tussen Nederland en Syrië al op het moment dat ik hier het café binnenloop", vertelt Jawad. "In Syrië praat iedereen met elkaar. Je kunt geen café binnenlopen zonder eerst iedereen te groeten. In Nederland ga ik zitten zonder iemand te groeten, dat is een groot verschil". Je zou denken dat Jawad misschien uit een dorp komt, maar niets is minder waar. De stad Shnaea in Syrië, enkele kilometers buiten de hoofdstad Damascus, telt 300.000 inwoners en lijkt qua inwoneraantal op Utrecht. In Syrië is de gemeenschap enorm belangrijk als het gaat om mantelzorg. Er is namelijk geen pensioenregeling (tenzij je ooit ambtenaar bent geweest), er zijn geen verzorgingstehuizen en er is geen AOW of PGB.
Kortom: een sterk sociaal netwerk is van levensbelang voor een hoop mensen. Hoe werkt mantelzorg dan in Syrië? Het antwoord is simpel: de familie. "De kinderen zijn verantwoordelijk voor het welzijn van hun ouders", aldus Jawad. Als een vader of moeder hulp nodig heeft, dan gaan de kinderen bijeen zitten om een hulpplan te maken. Net als in Nederland is de generatie babyboomers in Syrië vaak vergezeld van veel broers en zussen. Echter, ook in families waar de kinderen op één hand te tellen zijn, wordt er gezorgd dat er dagelijks familieleden helpen om ouderen te ondersteunen. Volwassen kinderen zijn hiervoor het eerst verantwoordelijk. Als dit niet gebeurt, ontstaat er al snel sociale uitsluiting.

"Een sterk sociaal netwerk is van levensbelang voor een hoop mensen."

Jawad: "Als ik in Syrië niet voor mijn ouders zou willen zorgen, ondanks het feit dat ze hulp nodig hebben, dan praat niemand meer met me. Iedereen in dit café zou me dan negeren". Er is namelijk geen enkele reden die wordt geaccepteerd om er niet te zijn voor hulpbehoevende ouderen. Jawad zegt hierover: "Zij hebben je immers op deze aardbol gezet en verzorgd totdat je groot was". Een niet-behulpzame zoon of dochter zet dus niet alleen de relaties op scherp in de familie, maar ook in de directe leefomgeving. Volgens Jawad heeft dit een logische verklaring: als iemand niet voor zijn ouders wil zorgen, hoe kan iemand dan ooit goed zijn voor zijn vrienden of de gemeenschap? Kortweg, de relatie tussen ouder en kind is een belangrijke graadmeter voor je rol en aanzien in de lokale samenleving. Gemeenschapsdruk is dus een belangrijker factor om voor mensen te blijven zorgen. Ook al heb je een verstoorde relatie met een ouder dan nog wordt er, vanuit de gemeenschap, verwacht dat je hulp biedt. Een vader die je kwaadschiks heeft grootgebracht, heeft je nog altijd grootgebracht.

"Je ouders hebben je op deze aardbol gezet en verzorgd tot volwassenheid, dus vervolgens moet jij voor je ouders zorgen als zij dit niet meer kunnen."

De buurt is ook van belang. Zodra je grijs of wit haar krijgt stijgt de achting in de buurt. Ouderdom staat namelijk gelijk aan levenservaring en ouderen zijn mensen waar je een hoop van kunt leren. Als je oude buurvrouw de boodschappen de trap niet meer kan optillen, dan zal de buurman dit doen. De buurt houdt dus altijd een oogje in het zeil. Echter, volgens Jawad gebeurt het, net als in Nederland, dat families het soms te druk hebben. Op dit soort momenten wordt er betaalde hulp ingezet, betaald door de zonen en dochters om te zorgen voor hulpbehoevenden binnen de familie. Het aanzien voor dienstverleners die betaald krijgen om andere mensen te helpen wordt hoog ingeschaald in Syrië. Dit komt doordat je zorgt voor de ouders van iemand anders. Deze dienstverlening wordt beschouwd als een goede daad en als zeer respectvol werk in de gemeenschap. Bij Dinst hebben we hetzelfde respect voor onze hulpverleners. Het is fijn een verschil te kunnen maken. Om écht iets bij te dragen en mensen langer en gelukkig thuis te laten wonen.


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals