verhalen

“Mantelzorg geven deed ik graag; mantelzorg aanvaarden vind ik ontzettend moeilijk”

Amsterdam, 25 oktober 2016 - Mantelzorg is van alle tijden. We staan onze dierbaren graag en vaak vanzelfsprekend bij. Toch blijkt dat in deze tijd mantelzorg ook z'n tol eist. Er komt steeds meer druk op de schouders van de mantelzorgers. Het percentage van mantelzorgers die mensen met Alzheimer verzorgen met symptomen van een burn out is schrikbarend hoog: maar liefst 80%. Dinst wil dan ook graag helpen het mantelzorgen weer fijn en makkelijk te maken. Daarom vieren we de Dag van de Mantelzorg met een persoonlijk verhaal en een cadeau.

Marianne (64) deelt haar ervaring als mantelzorger én als hulpvrager. Ze zorgde voor haar demente moeder: “Ik vond het erg plezierig om mijn moeder te kunnen helpen en samen met de thuiszorg was de zorg toen goed georganiseerd. Mantelzorg leveren was niet zo zwaar als nu.” Ze vertelt over het moment dat haar moeder een nieuwe wasmachine wilde, terwijl ze niet meer mocht wassen. Ze hebben toen een kapotte wasmachine geplaatst om zogenaamd haar wens tegemoet te komen. “Ze was zo blij met de wasmachine, maar hij deed het helemaal niet en dat was maar goed ook!”

Nu ze zelf zorg moet vragen, is het heel anders. “Mantelzorg geven deed ik met plezier; mantelzorg aanvaarden is ontzettend moeilijk. Vroeger was alles goed geregeld met de thuiszorg; nu heb ik geen recht meer op zorg, omdat ik mijn man heb die voor me moet zorgen. Het is ontzettend moeilijk om dat te accepteren. Ik ben hem ontzettend dankbaar voor wat hij allemaal doet.”

Marianne bedankt in de video haar man voor zijn lieve zorgen als mantelzorger. Wil jij ook iemand bedanken? Ga dan naar www.ikgeefeenmantelzorgcadeau.nl


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals