verhalen

Leven met een beperking

Iets later dan de bedoeling bel ik: "Sorry mevrouw dat ik later bel dan gepland". De vrouw aan de andere kant van de lijn lacht en zegt: "Nou, ik heb er zojuist een aantekening over gemaakt in mijn zwarte boekje hoor."

Brigitte is 48 en heeft sinds haar 19e levensjaar MS. We spreken elkaar over de telefoon. MS is een progressieve ziekte waardoor Brigitte steeds meer zaken uit handen moet geven en afhankelijk is van medicijnen, maar ook van mantelzorg. Haar vader is een van die mantelzorgers. Inmiddels is hij in de zeventig, maar haalt nog dagelijks haar boodschappen.

"Zo hoort het natuurlijk niet te gaan, dat mijn beide ouders in de zeventig bij elkaar gezonder zijn dan hun eigen dochter."

Brigitte werkte na haar diagnose nog lange tijd in een modewinkel. Ze werkte full-time, trouwde en kreeg twee kinderen. Een volmaakt leventje, maar langzaam merkte ze dat haar eigen lijf steeds meer tegensputterde. Alles ging moeilijker tot het punt dat ze moest stoppen met werken.
Het is nu twintig jaar later en voor haar mobiliteit is Brigitte afhankelijk van mantelzorgers en hulpmiddelen zoals een scootmobiel. Brigitte is optimistisch, maar in haar dagelijks leven afhankelijk van anderen. "Nederland is fantastisch, maar je moet niets mankeren", zoals ze zelf cynisch zegt. "Je bent namelijk voor een groot deel afhankelijk van het aanbod en de beschikbaarheid van de mensen om je heen."

"Iedereen helpt met liefde, maar toch wil je mensen niet belasten."

Brigitte is volkomen afhankelijk van anderen en geeft aan dat dat in het begin moeilijk was. "Het is een proces waar je in groeit". Een van de lastigste dingen vindt ze het feit dat ze overal dankjewel voor moet zeggen. Hier zegt ze over: "Natuurlijk is het vanzelfsprekend om je dankbaarheid uit te spreken, maar het bevestigt ook keer op keer mijn eigen afhankelijkheid. "
Binnen de bestaande beperkingen is autonomie van groot belang. Deze autonomie is mede mogelijk gemaakt door de digitale wereld waarin we leven. Door het internet kan Brigitte, bij wijze van spreken, in de tuin kijken bij iemand in Australiƫ. Brigitte gebruikt het internet om op de hoogte te blijven van actualiteiten. Ook is het een manier om sociaal betrokken te blijven.

"Ik zing met mensen over de hele wereld."

Zo is ze veel online te vinden, volgt ze op televisie Tweede Kamer beschouwingen en is haar grootste hobby Karaoke. Door de website Smule.com is dat laatste makkelijker geworden dan ooit. Brigitte hoeft niet naar een karaoke bar, maar door Smule.com kun je met mensen over de hele wereld zingen. Van India tot aan Braziliƫ. "Ik heb laatst nog gezongen met iemand uit Noord-Amerika, dat is hartstikke leuk", lacht ze.


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals