tips

Laat je toilet een poepie ruiken

Misverstanden en vragen over het schoonmaken van toilet

Het toilet schoonmaken is een klusje dat maar weinig mensen leuk vinden. Het is vies en als je ook nog een toilet moet schoonmaken waar andere mensen hun behoeften in doen, dan is dat helemaal smerig. Toch moet het gebeuren en niet iedereen doet dat op dezelfde manier. Zeker met de zomerse hitte waar bacteriën het heerlijk vinden. Regelmatig lezen wij hardnekkige misverstanden over de toiletschoonmaak. We zetten een zevental van deze vragen en misverstanden op een rijtje.

De toiletbril bevat de meeste bacteriën

Dit is al jaren een wijdverbreid misverstand. Onderzocht is dat in de praktijk juist bij de deurklink, de kraan en het lichtknopje de bacteriën welig tieren. Als we er over nadenken ook niet onlogisch. Dat zijn immers de plekken die we veel gebruiken, maar minder vaak schoonmaken. Belangrijk dus om deze niet over te slaan bij uw schoonmaakronde.

Sommige bruine plekken zijn niet weg te krijgen

Veel mensen klagen over bruine plekken onderin de pot die niet verdwijnen. Hardnekkige bruine randen wijzen meestal op kalkaanslag. Het doorgaans ruw oppervlak houdt vuil vast, waardoor er een bruine kleur ontstaat. Met enkel zeep of allesreiniger lost u dit probleem niet op. Gebruik een ontkalker en chloor om dit op te lossen.

De toiletborstel maakt niet alles schoon

Dit kan goed kloppen, maar de toiletborstel is ook niet bedoeld voor de grondige schoonmaak. Deze dient voornamelijk om acute remsporen weg te borstelen. Een toilet grondig schoonmaken doe je met een goed sponsje, doekjes en eventueel een wat stevigere borstel.

Onze toiletborstels zijn snel aan vervanging toe

Als een wc-borstel er vies uit begint te zien, zijn we geneigd deze direct te vervangen. Schoonmaken van de borstel is niet alleen goedkoper maar ook duurzamer. Laat de wc-borstel een nacht lang in de pot of in een emmer staan met bleekwater of chlooroplossing. Ook door anti-kalk te spuiten op de borstelharen gaat de toiletborstel er weer mooi wit uitzien.

Hoe lekkerder de geur, hoe schoner je toilet

Hoewel we diep van binnen weten dat dit onzin is, voelt het toch zo. Een frisse heerlijke geur geeft een goed en opgeruimd gevoel. Er is ook niet mis mee om een allesreiniger te gebruiken met een frisse geur. Er zijn immers tal van mogelijkheden, van bloemengeur tot citrus en eucalyptus. Gaat u toch meer voor goedkoop, dan bent u met niet geparfumeerde groene zeep even goed geholpen.

Milieuvriendelijk schoonmaken is onmogelijk

Milieuvriendelijk en ‘groen’ poetsen is wel degelijk mogelijk. Zoek naar producten met een Ecolabel. Sowieso is de Europese regelgeving in de afgelopen jaren aangescherpt als het gaat om de waardes die schoonmaakmiddelen mogen bevatten. De Europese Detergentenverordening schrijft voor dat de zogenaamde oppervlakteactieve stof biologisch afbreekbaar moet zijn. Deze eis is van kracht in alle landen aangesloten aan de EU.

Reinigingsmiddelen worden getest op dieren

Gelukkig is dit grote onzin. Wel gebeurt dit bij voeding, medicijnen en bepaalde cosmetica. Voor reinigingsmiddelen gebruiken fabrikanten een wettelijk voorgeschreven rekenmethode waarmee de gevaren van een product beheerst worden. Daarmee brengt de fabrikant de ‘gevaareigenschappen’ van de stoffen in het reinigingsmiddel in beeld. Deze worden vermeld op de etiketten en de juistheid wordt gescreend door de controlerende instanties.

Dit artikel is geschreven en aangeboden door Remco Knoester. Hij is de eigenaar en oprichter van 123toilet.


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals