tips

Ik ga op vakantie en laat thuis....

De zomer is begonnen en we maken ons op voor de vakantieperiode. Na weer een jaar hard werken en zorgen voor je gezin is het tijd om even bij te tanken. Al maanden kijk je ernaar uit om lekker een paar weken weg te gaan. Je hebt het echt verdiend! Graag geven we je enkele tips bij je paklijst om met een gerust hart op vakantie te kunnen. Als mantelzorger wil je ook de zorg voor de ander goed geregeld hebben als je op vakantie gaat.

Voor je op vakantie kunt, moet je nog wel van alles regelen. Zijn de paspoorten nog wel geldig? Je pakt de koffers voor jezelf in en voor je kinderen. Je kan niet alles meenemen, hoewel het soms toch echt doet denken aan een verhuizing.... Je bedenkt je ook nog dat je bikini of badpak er eigenlijk niet meer mee door kan, dus je moet ook nog even de stad in voor een nieuwe. Pffff, er komt nog behoorlijk wat kijken bij voorbereiding van ontspanning.

Je maakt bij het inpakken een stapeltje twijfelgeval wel of niet meenemen. Uiteindelijk moet je dit stapeltje toch thuislaten, omdat je bij het shoppen toch meer hebt gekocht dan gepland. Ach, dat mag ook wel een keer. Als alles gereed is om op vakantie te gaan, moet je nog nadenken over de dingen die je achterlaat. Wie verzorgt de planten in huis en wie houdt er een oogje in het zeil of haalt de post van de mat? Je vraagt de buurvrouw om zo nu en dan even binnen te wandelen en de plantjes water te geven. Zo, dat is ook geregeld!

Heb ik dan alles? Nee, mijn moeder moet ook nog goede hulp krijgen terwijl ik weg ben. Wie zorgt ervoor dat ze goed blijft eten? Dat haar huis gedurende de twee weken netjes en schoon blijft? Dat ze voldoende in huis heeft? En dat ze af en toe naar buiten kan om een frisse neus te scheppen? Zeker in die zomerse hitte, moet ze beetje in de gaten gehouden worden. Je broer is ook op vakantie en je hebt het er verder ook niet met hem over gehad.... Ik kan de buurvrouw wel vragen, maar niet voor alles. Hoe kom ik zo snel aan iemand? Thuiszorg krijgt ze niet en een vrijwilliger regelen duurt te lang. Via Google kan ik zoeken, maar waar zoek ik naar?

Je bent niet de enige die deze vakantiestress ervaart

We geven 5 tips om met een gerust hart op vakantie te kunnen:

1) De zon kan behoorlijk sterk zijn, ook in Nederland. Je moeder kan ook bruin worden zonder dat ze in de zon zit. Koop voor de zekerheid een goede Bea-hoed en zorg dat ze zonnebrand met een goede factor in huis heeft. Een spray gaat wat makkelijker met een oudere huid.

2) Ook de geraniums bij je moeder moeten goed verzorgd worden. Je kan natuurlijk ook de buurvrouw vragen. Of je regelt tijdens de zomervakantie iemand die boodschapjes doet, stofzuigt, de plantjes water geeft en gezellig samen eet. Dinst kan je helpen op korte termijn een leuke "dinstverlener" te koppelen. Ook handig als vervanging van de thuiszorg of wijkverpleging die ook op vakantie gaat.

3) Je moeder moet ook lekker af en toe naar buiten kunnen om een frisse neus te halen. Hier kun je een begeleider voor regelen. Of je kan haar opgeven voor de plaatselijke wandelclub die regelmatig vanuit een buurthuis of verzorgingshuis vertrekt.

4) Vraag de buuf of ze ook het vuilnis van je moeder meeneemt als ze haar eigen vuilnis buiten zet en geef haar ook meteen de gegevens van je vakantie adres.

5) Laat je oma op de huisdieren passen als je op vakantie gaat? Zorg dan dat ze voorbereid is als de hamster ineens zwanger blijkt te zijn en bevalt op het moment dat jij met de kids bij het zwembad zit. Ik spreek uit ervaring.

Download eventueel de tips hier om ze als checklist bij je paklijst te voegen.

Fijne vakantie!

Dinst Logo

Wil je weten hoe je nog voor je vakantie hulp in kan schakelen? Kijk op de website of bel ons direct op 085-2500821 voor meer informatie.

Wil je op de hoogte blijven? Iedere maand plaatsen we nieuwe verhalen op onze blog over andere mantelzorgers, actualiteit of handige tips. Ook terug te lezen in onze nieuwsbrief waar je je voor kan aanmelden.


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals