tips

"Ik krijg iedere dag een vakantiefoto!"

Vakantietijd! Rond deze tijd verruilen we massaal Nederland voor de zonnige stranden van Spanje of de glooiende heuvels in Italië. En om de thuisblijvers mee te laten delen met onze belevenissen sturen we via de app, foto’s en video’s van al dat moois dat we tegenkomen. Want wie stuurt er nu nog ansichtkaarten vanaf vakantie? En de tijd dat we de afgedrukte vakantiefoto’s trots uit het gele Kodak mapje haalden, ligt ook al even achter ons. Wij zijn óók op vakantie digitaal geworden.

Maar niet iedereen is actief op internet. In Nederland wonen bijna 700.000 80-plussers en voor veel van deze mensen is internetgebruik best lastig. Dit wordt ook aangetoond door recent onderzoek naar het internetgebruik onder ouderen door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit onderzoek blijkt dat meer dan 80% van de 80-plussers niet of nauwelijks online communiceert. En juist voor deze ouderen is het contact met kinderen en kleinkinderen extra belangrijk.

Mijn 89-jarige oudtante was zo iemand. Ik kwam vaak bij haar en liet haar dan op mijn tablet foto’s zien van mijn kinderen. “Dat wil ik ook” riep ze op een gegeven dag. Ik heb toen een iPad voor haar gekocht en een middag geoefend in mailen, foto’s kijken en Skypen. En zoals dat ging bij mijn oudtante, voor iedere activiteit netjes "handgeschreven briefjes" gemaakt hoe het werkte. Maar toen ik een week later terug kwam lag de iPad onder een grote stapel kranten. Conclusie: te moeilijk voor een 89-jarige dame zonder ervaring.

Dit triggerde mij, want voor iemand die zo gemotiveerd is om te communiceren moeten we toch iets kunnen bedenken. Een half jaar later was mijn oud-tante de eerste gebruiker van de Compaan. Een tablet speciaal ontwikkeld voor ouderen. Super makkelijk in gebruik en helemaal aangepast aan de wensen en mogelijkheden van senioren. Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en hebben we vele tevreden klanten zoals mijn oudtante die de Compaan gebruiken.

Het verhaal van mijn oudtante past helemaal in de huidige trend. Ouderen wenden zich tot sociale media waarmee ze op de hoogte blijven van het wel en wee van de familie. WhatsApp en Facebook worden steeds populairder. Uit het eerder genoemde CBS onderzoek komt naar voren dat in 2016 39 procent van de 65-plussers gebruik maakte van social media, in 2014 was dat nog maar 26 procent. Naast contact met anderen is het bijblijven in onze snel veranderende maatschappij een belangrijke reden, zo bieden steeds meer overheden en bedrijven hun diensten digitaal aan. Denk alleen al aan de Belastingdienst en het online bankieren.

Dus voor alle 80-plussers die nog niet online zijn, de vakantie is een mooie gelegenheid om met een tablet aan de gang te gaan. Kinderen en kleinkinderen kunnen hun avonturen aan de Franse kust of dat prachtige uitzicht van die Oostenrijkse bergtop delen. Net als mijn oudtante kunnen ze dan zeggen "Ik krijg iedere dag een vakantiefoto!"

Deze blog is geschreven door Joost, oprichter van Compaan. Compaan is één van de handige middelen om in contact te blijven met je moeder als jij bijtankt op je welverdiende vakantie. Dinst helpt je als mantelzorger met een gerust hart op vakantie te laten gaan via dit soort handige tips en door huishoudelijke ondersteuning te regelen in de vakantie of respijtzorg via onze persoonlijk begeleiders. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op via 085-2500821.

Hou onze blog in de gaten voor meer aankomende tips.


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals