tips

Huisarts wil meer de tijd nemen voor ouderen

Hoe kun je ervoor zorgen dat je de zorg krijgt die bij je past? Goed contact met de huisarts is daarbij heel belangrijk. Veel mensen gaan ervan uit dat de huisarts weinig tijd heeft en niet open staat voor een goed gesprek over de zorg in de laatste fase van je leven. Niets is minder waar. Net als wanneer je moeder wordt, moet je je ook op je 70e goed kunnen laten informeren over waar je rekening mee moet houden. Sinds de digitalisering, is dat een steeds groter wordende uitdaging waar huisartsen juist mee aan de slag willen. Huisartsen en praktijkondersteuners verwijzen regelmatig naar Dinst voor hulp en begeleiding. Maar hoe zorg je er als patient nu voor dat je het best passende advies krijgt? We geven je handige tips.

"Iedereen heeft recht op kwaaltjes als je ouder wordt!"

De docufilm "De Dappere Patient" laat zien hoe het gesprek tussen huisarts en patient zou moeten verlopen.

"Ik wil een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven en probeer zo goed mogelijk nieuwsgierig te blijven."

We geven enkele tips:

Tip 1: Steek actief tijd en moeite in het opbouwen van een goede relatie met jouw arts
Tip 2: Vertel je arts wat belangrijk kan zijn voor jouw zorg en waar je blij van wordt
Tip 3: Vooraf maak je waarschijnlijk een lijstje met vragen als je naar de huisarts gaat, maar de antwoorden vervolgens onthouden is lastig. Je kunt dan ook iemand vragen met je mee te gaan die het voor je onthoudt.
Tip 4: Neem gerust een denkpauze tussen de diagnose en jouw beslissing over de behandeling
Tip 5: Verzamel genoeg informatie om te kunnen meebeslissen

Vind je het fijn als iemand met je meegaat naar de huisarts ter begeleiding? Schakel gerust de hulp in van Dinst. We kunnen je koppelen aan één van onze betrokken begeleiders. Neem contact met ons op voor meer informatie op 085-2500821.

Bronnen: Plus Magazine, 1ste Lijn Amsterdam


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals