verhalen

Franse lessen in de lente

Meneer Daniels woont in hartje Amsterdam. Op een (flinke) steenworp afstand (over meerdere huizen) van het Anne Frank Huis. Het was een zonnige dag in maart. Zo'n dag na de winter waarin je aan je botten voelt dat je weer lekker naar buiten mag.

Mijn doel voor de dag was om foto's te maken om de werkrelatie tussen Dinstverlener Mervina en Willem mooi in beeld te krijgen. Bij Dinst hebben we namelijk een nieuwe Thuisservice waar we trots op zijn. Op het moment van binnenkomst was Mervina reeds aanwezig. Mervina, ofwel Fien, helpt meneer Daniels met kleine huishoudelijke taken, maar biedt vooral gezelschap en een luisterend oor. Daarnaast oefenen ze Frans samen.

"Parlez-vous un peu de français?"

Omdat er Frans werd geoefend bij mijn aankomst, ging het even over mijn Frans niveau, of beter: het gebrek daarvan. Zo stond ik laatst zelf in Frankrijk bij de bakker. Toen de bakker op het einde van mijn bestelling vroeg "eh bon?". Zei ik "eeh, no merci". Iemand met een basis niveau Frans weet dat iets bedoelde zoals "alles goed zo?". Maar ik dacht dat ze me vroeg om het bonnetje. Tot dusver mijn bewijsvoering dat ik helemaal niets van Frans begrijp. Echter tussen Willem en Fien ging het voorspoedig.

Frans oefenen

"Mijn scriptie ging over Nederlands-Indië, die zou ik eigenlijk moeten digitaliseren."

Meneer Daniels vertelde dat hij sociologie had gestudeerd en een scriptie had geschreven over Nederlands-Indië. Hij zou dit graag willen digitaliseren, het meenemen met de tijd: "misschien moet ik dat maar eens doen, ik moet wel even zoeken waar hij ook alweer ligt."

"Kersentomaten deden het afgelopen jaar supergoed bij mij. Het waren een soort snoepjes"

Na het Frans gingen we het balkon op, de groene handen van meneer Daniels en Fien begonnen te jeuken. Al snel zaten ze te wroeten in de aarde om de plantenbakken op het balkon te fatsoeneren. Lente klaar maken noemen ze dat. Ze waren het niet helemaal eens over de methode van het bijknippen, maar uiteindelijk werd besloten dat de kersentomaat voor komend jaar een goed idee zou zijn.

Tot slot ging het over over de Amerikaanse verkiezingen, over Bill Clinton, Donald Trump en staatsportretten. In de laatste foto kun je zien dat beide het staatsportret goed onder de knie hebben. Het was een mooie dag.

DSC06191--2-
DSC06066


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals