Tips & Tricks

"De zorg voor mijn moeder? Dat kan ik toch prima zelf!"

Waarom zou je mantelzorgondersteuning inschakelen?

We gaan in gesprek met Olga, Hadassah en Anne-Marie. Allen mantelzorgers voor hun partner of ouders. Allen moeten ze leren omgaan met iemand met dementie en alledrie schakelen ze soms naast de thuiszorg verschillende vormen van ondersteuning in zodat ze wat meer tijd voor zichzelf hebben en er betere kwaliteit van ondersteuning is met meer aandacht.

Olga zorgt fulltime voor haar man Fred. Fred heeft progressieve COPD en kampt met symptomen van dementie. Olga en Fred wonen zelfstandig en Olga doet nog zoveel mogelijk zelf. 'Het is waardeloos om mantelzorger te zijn in plaats van echtgenote. Dan zeggen mensen wel: “Mantelzorg, het is toch normaal dat je voor je man zorgt?!” Maar het is niet één leven dat op z’n kop staat maar twee! Eigenlijk heb je zo’n ziekte samen, je moet samen door. We zijn 53 jaar getrouwd en natuurlijk heb ik de belofte gemaakt er voor hem te zijn. Ik heb altijd gezegd dat ik geen verpleegster ben en dat niet wil worden ook, maar nu is de situatie wel zo. Dit was niet hoe we het hadden bedacht. Als echtgenote sta je er ook veel dichter bij, als buurvrouw of vriendin zal het anders zijn om mantelzorger te zijn.’

Olga2

Mijn zwager zei op een gegeven moment: “Ol, je hebt het nodig om leuke dingen te doen en eruit te gaan, anders hou jij het gewoon niet vol!”

‘Ik moest accepteren dat ik moest inleveren. Ik bleef in het begin altijd thuis, want ik voelde me schuldig als ik Fred achter moest laten en ik leuke dingen ging doen. Bovendien was ik bang dat hij benauwd zou worden als ik te lang weg was. Maar mijn zwager zei op een gegeven moment: “Ol, je hebt het nodig om leuke dingen te doen en eruit te gaan, anders hou jij het gewoon niet vol!” Voor Fred is het ook heel zwaar om taken uit handen te moeten geven en zo afhankelijk te zijn. Voordeel vindt Olga wel dat ze op haar leeftijd nog veel nieuwe dingen bijleert, zelfs plamuren, schuren en gronden. Toch schakelde ze ondersteuning in voor de vrijdagmdidag. ‘Ik merkte dat we na ons pensioen niet meer konden leven zoals ik zou willen. Daarom besloot ik hulp in te schakelen zodat ik op vrijdagmiddag naar de tennisclub kon blijven gaan. En er ook even uit zou zijn.'

DSC07427_hadassah Hadassah heeft een eigen bedrijf, een groot gezin en zorgt voor haar vader met dementie. Ze vindt het zelf erg lastig om hiermee om te gaan, zeker omdat haar ouders niet graag hulp accepteren. Daarom vraagt Hadassah zelf ondersteuning van experts en ervaringsdeskundigen. Zodat zij haar eigen gezin ook de aandacht kan geven die het nodig heeft. Zo schakelt ze ook een casemanager dementie in die haar kan adviseren in de omgang. 'Later zou ik mijn kinderen ook niet willen opzadelen met de zorg voor mij en zou ik het inkopen.'

"Er is niets mis mee om hulp in te schakelen. Waarom moet je het wiel uitvinden als anderen daar veel beter in zijn?!"

thuisserviceAnne-Marie zorgt voor haar moeder van 88. Ze woont zelfstandig in het ouderlijk huis waar Anne-Marie is opgegroeid. Haar moeder heeft diabetes en het is belangrijk dat ze een gezonde levensstijl heeft. Ook heeft ze beginnende symptomen van dementie. Het is voor Anne-Marie dus soms best intensief om deze zorg op zich te nemen. Ze gaat twee keer in de week bij haar moeder eten, doet regelmatig de boodschappen en houdt het huis op orde. 'Ik miste de tijd die ik vroeger met mijn moeder had om leuke dingen te doen.' Ook wil ze het liefst meer tijd met haar gezin doorbrengen dan ze nu doet. Ze is veel tijd kwijt aan meerdere keren per week heen en weer rijden en ervaart stress omdat ze weet dat er een lijst met to do's bij haar moeder klaarligt als ze komt. Daarom schakelde ze naast hulp van thuiszorg en 't oogje in het zeil door de buren, de thuisservice Dinst in.

"Het is erg fijn dat zoiets persoonlijks als Dinst bestaat en ik ben heel blij met de ondersteuning van Sacha. Ik kan zonder te vragen op haar rekenen voor meerdere taken. Zo heb ik het gevoel dat niet alle dagelijkse ondersteuning voor mijn moeder aan mij hangt en kan ik iets vaker gezellig met mijn moeder op pad."

Fijner langer thuis
Dinst biedt alle vormen van dagelijkse of wekelijkse ondersteuning, begeleiding en gezelschap in en rondom het huis. Zodat je fijner langer thuis kunt blijven wonen wanneer je ouder wordt. Jouw Dinstverlener is een vertrouwd gezicht aan huis met wie je samen boodschappen doet of kookt, het huishouden doet, naar het ziekenhuis gaat, wandelt of een kleine klus doet. Je bepaalt zelf wanneer dat nodig is en waarvoor. Hierdoor heb je meer tijd en ruimte voor leuke dingen en om samen met vrienden en familie te genieten.

Wil je weten wie onze Dinstverleners zoal zijn? Bekijk de profielen van Gerrit, Fien en Maarten


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals