verhalen

De sleutel tot gelukkig ouder worden

De mens wordt steeds ouder. Op een gelukkige manier ouder worden is dan ook een van de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw. Bijna iedere samenleving is bezig met de herinrichting van een steeds ouder wordende staat.
Een van de belangrijkste vragen is: hoe kunnen we gelukkig ouder worden?

In Nederland stond de afgelopen jaren ouder worden voor veel mensen gelijk aan minder mobiliteit en levensgeluk. Vaak met een uiteindelijk voorlaatste stop in een bejaardenhuis. Misschien wel dé angst van menig opa en oma in Nederland.
Inmiddels zijn we een andere weg ingeslagen; opvang in een verzorgingstehuis is niet langer vanzelfsprekend. De vraag is of we door de decentralisatie van zorg in Nederland en de versobering van zorgfaciliteiten door het land heen de goede weg zijn ingeslagen. Immers, langer zelfstandig thuis wonen is het streven, maar vraagt ook meer van familie en het sociale netwerk.
Wat is er nodig voor een duurzaam, relevant en gelukkig ‘oud Nederland’? In Japan is gelukkig ouder worden al langer een belangrijke maatschappelijke discussie. In het blad ‘The Forecast’ stond een stuk over gelukkig ouder worden in Toyama, Japan.

Brede straten en ronkende motoren

Toyama is een stad met 420.000 inwoners in Japan. Ter vergelijking: dat is 100.000 meer dan in Utrecht. In 2025 is de verwachting dat 30% van de populatie van Toyama ouder is dan 65 jaar. Toyama was voorheen een typische laat-moderne-stad die volledig was ingericht voor autoverkeer. Brede straten en ronkende motoren overheersten het straatbeeld. Niet een hele overzichtelijke plek om op je oude dag over te steken dacht de stadsraad, zeker niet als straks een op de drie Toyamanen boven de 65 jaar is. Het werd tijd voor verandering.

“Het gaat niet alleen om de ouderen, het gaat om mensen van alle leeftijden, die samen in een hechte sociale gemeenschap leven. We willen een brug slaan tussen generaties.”

De stad en burgemeester begrepen dat ze moesten gaan ingrijpen om de stad leefbaar te houden voor de oudste groepen van de samenleving. Onder leiding van burgemeester Masashi Mori heeft de stad een totale ommekeer gemaakt gericht op ouderen. Uiteindelijk is er een plan van aanpak opgesteld met drie belangrijke kernpunten.
Allereerst werden ouderen gevraagd om naar het centrum te verhuizen. Met stevige subsidies en andere financiële regelingen moest het aantrekkelijk worden om ouderen naar het stadscentrum te verhuizen. Velen deden dit. Ten tweede werd het openbaar vervoer en straatleven in het centrum volledig aangepast aan het ritme en de mobiliteit van ouderen. Tot slot werden er verschillende faciliteiten voor ouderen naar de kern van de stad verplaatst. Zo heeft de stadskern een nieuwe bieb en museum gekregen. Met speciale aandacht voor ouderen om het aantrekkelijk te maken om er naartoe te gaan. Een van de inwoners spreekt over het unieke project: “Het gaat niet alleen om de ouderen, het gaat om mensen van alle leeftijden, die samen in een hechte sociale gemeenschap leven. We willen [met dit project] een brug slaan tussen generaties.” Zowel het museum als de bieb zijn gratis voor ouderen met het idee dat ouderen kunnen worden meegenomen door familie wanneer zij uitjes of sociale activiteiten in de stad hebben.

Aan ouder worden kunnen we niks doen, maar aan gelukkig ouder worden een heleboel.

In het centrum ligt ook het ‘Kadokawa onafhankelijke leef centrum’ om mensen preventief te controleren op gezondheidskwalen. In het centrum, speciaal ingericht voor ouderen, zijn er elke dag tientallen ouderen mensen te vinden die actief meedoen met groepsfitness in het zwembad en andere activiteiten om fit te blijven. Ook is er een spa en stoomcabine, sauna en zijn er fitnesszalen voor ouderen. Daarnaast is er constant een dokter aanwezig om de ouderen te controleren. Het doel is om mensen op hetzelfde conditionele niveau te houden of zelfs te verbeteren. Er wordt niet alleen fysieke winst behaald in het centrum, ook mentaal blijven de ouderen bezig. Een hoop mensen maken nieuwe vrienden en komen in contact met andere generaties. Zo kunnen de jongeren leren van de ouderen en de ouderen kunnen af en toe een kind op hun plek zetten. “Kinderen veranderen de dynamiek van een kamer, ze zijn energiek en spraakzaam, ook oudere mensen hebben daar voordeel van”, aldus een van de mensen. Het Kadokawa centrum heeft als uiteindelijke doel dat duurdere medische zorg minder vaak gebruikt hoeft te worden door ouderen fit, actief en gelukkig te houden. Toyama heeft in Japan een prijs gewonnen voor 'dé stad van de toekomst'.

Aan ouder worden kunnen we niks doen, maar aan gelukkig ouder worden een heleboel. Hoe gaan we dit soort geweldige initiatieven in Nederland oppakken?


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals