Tips & Tricks

De juiste route naar de gewenste ondersteuning voor je moeder

Wegwijs naar kwalitatieve ondersteuning aan huis.

Als mantelzorger draag je de zorg voor je moeder, je vader, buurman, partner of vriend. Dit doe je soms naast je eigen baan en de zorg voor je gezin. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat ontspanning van groot belang is voor de gezondheid van de mantelzorger als je voor iemand met Alzheimer zorgt. Dat terwijl tegelijkertijd de druk op de schouders van mantelzorgers nu juist steeds groter wordt. Met meer lichamelijke en geestelijke stress tot gevolg.

Deze onrust ontstaat doordat je niet meer weet waar je het moet zoeken. Welke mogelijkheden voor ondersteuning zijn er en waar vind ik die? In deze blog voor jou op een rijtje waar je het beste terecht kunt wanneer je een steuntje in je rug kunt gebruiken.

1) De huisarts
De algehele opvatting is dat huisartsen het tegenwoordig te druk hebben en weinig tijd hebben om je uitgebreid te informeren. Dit is een misvatting. Huisartsen willen namelijk meer aandacht besteden aan het adviseren van ouderen. Huisartsen nemen ook meer en meer deel aan overleggen in de wijk, waar informele en formele zorg bij elkaar komt. De huisarts is dus overwegend goed op de hoogte van de mogelijkheden en ontwikkelingen. En als de huisarts even geen tijd heeft, dan kun je terecht bij de praktijkondersteuner die je graag adviseert of bij de folders in de wachtkamer. Deze folders komen hier niet zonder toestemming te liggen. Lees in deze blog hoe je het beste het gesprek aan kan gaan met de huisarts.

2) De wijkverpleegkundige of thuiszorgmedewerker
Ontvangt je moeder hulp van de thuiszorg of van de wijkverpleegkundige? Dan is dit ook een goede bron om te raadplegen over verdere mogelijkheden van ondersteuning bij je thuis. Vaak werken deze organisaties nauw samen met leveranciers of andere organisaties die ouderen ondersteuning bieden naast de thuiszorg. Ook kun je voor zorggerelateerde vragen de klantenservice bellen van de thuiszorg. ZIj verbinden je dan door met een oud-verpleegkundige die tips kan geven.

elderly-1461424_960_7203) Het transferbureau van het ziekenhuis
Wanneer je wordt ontslagen uit het ziekenhuis, wil je graag in je eigen vertrouwde omgeving kunnen revalideren en dan heb je vaak extra ondersteuning thuis nodig. Iemand die de boodschappen doet, wasjes draait en het huis op orde houdt. De transferverpleegkundige kan je hierover adviseren en in contact brengen met de juiste partij.

4) De fysiotherapeut of ergotherapeut
Kom je bij een revalidatiecentrum of bij een fysiotherapeut? Ook fysiotherapeuten of ergotherapeuten zijn vaak goed op de hoogte van wat er speelt in de wijk. Vraag hen gerust naar de mogelijkheden of bekijk de folders in de wachtkamer.

5) Het sociaal loket/Wmo loket van de gemeente
Uiteraard kun je bij de gemeente terecht voor meer informatie. Bijvoorbeeld bij het sociaal loket of Wmo-loket. Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. De wet is bedoeld voor mensen die thuis wat extra ondersteuning kunnen gebruiken en gemeenten bieden voorzieningen aan zoals huishoudelijke hulp of aanpassing van de woning. Zo ook het ondersteunen van mantelzorgers. Zij kunnen je ook informeren over de mogeljkheden rond persoonsgebonden budget (PGB). Maak voor een Wmo aanvraag een afspraak bij het gemeenteloket of informeer wat voor jou de mogelijkheden zijn.

6) Internet en platforms voor mantelzorg
Google is de meest gebruikte manier om op internet op zoek te gaan naar thuiszorg-achtige mogelijkehden. Maar waar zoek je dan op? Welke termen gebruik je? Je kan bijvoorbeeld zoeken op persoonlijke begeleiding in Laren, gezelschap of boodschappenhulp Blaricum. Dan kom je uit op gezelschap én ondersteuning aan huis. Bijvoorbeeld iemand waarmee je samen boodschappen doet, helpt bij het huishouden of die met je meegaat naar het ziekenhuis.

DSC08371_ccFijner langer thuis
Dinst biedt alle vormen van dagelijkse of wekelijkse ondersteuning, begeleiding en gezelschap in en rondom het huis. Zodat je fijner langer thuis kunt blijven wonen wanneer je ouder wordt. Jouw Dinstverlener is een vertrouwd gezicht aan huis met wie je samen boodschappen doet of kookt, het huishouden doet, naar het ziekenhuis gaat, wandelt of een kleine klus doet. Je bepaalt zelf wanneer dat nodig is en waarvoor. Hierdoor heb je meer tijd en ruimte voor leuke dingen en om samen met vrienden en familie te genieten. Ook Dinst kan je advies geven bij de juiste ondersteuning. Bel ons gerust op 085-2500821 voor vrijblijvend advies.


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals