Actueel

Ondernemers uitkomst voor de zorg?

De veranderingen in de zorg

Per 1 januari vallen veel taken weg bij thuiszorginstellingen. Dat terwijl verzorgingshuizen nu al massaal dicht gaan. Deze ontwikkelingen hebben een eindeloos nadenkproces bij gemeenten aan de gang gebracht. De nadruk lijkt te liggen op het inzetten van vrijwilligers. Lang en gelukkig thuiswonen, hoe nu verder?

Iedereen weet dat het lang (en gelukkig) zelfstandig thuis wonen voor een groot deel afhangt van het kunnen vinden van een betrouwbare dienstverlener. Klusjesmannen, maaltijdservices, een gezellige kapper of een pedicure aan huis maken daarbij het verschil. Het gaat hierbij niet alleen om praktische zaken, zoals het gelijkvloers maken van een woning voor een rolstoelgebruiker. De emotionele factor is minstens zo belangrijk. Mensen in mogelijkheden laten denken en diensten zoals een kapster of pedicure aan huis tot de mogelijkheden laten behoren.

Als het om vrijwilligerswerk gaat haken gemeenten sinds dit jaar in op slimme platformen zoals www.wehelpen.nl. Een uitkomst voor gemeenten en dus een stap in de goede richting. Gemeenten lijken te erkennen dat naast vrijwillige diensten, ook betaalde diensten aan huis cruciaal zijn om mensen zelfstandig thuis te laten wonen. Maar ze verstrekken nog geen informatie over de mogelijkheden daartoe. Dit in tegenstelling tot Amerika. Daar weten gemeenten niet beter dan door te wijzen naar particulier-betaalde diensten. Innovatie moet dus van de ondernemer komen. Zoals bij een sociaal platform als www.dinst.nl. En ja, voor die zich dat afvragen, sociale ondernemers bestaan echt!

Olivier Coops, oprichter Dinst


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals