Actueel

Vaderdag, een trip down memory lane

Dennis is mede-oprichter van Dinst en deze week gastblogger. Hij vertelt hieronder over zijn herinnering aan Vaderdag. Wil jij wat terug doen voor je vader op Vaderdag? Doe mee met de Dinst puzzelwedstrijd en maak kans op zomerse prijzen. Zoals de “trip down memory lane” waarin je samen met je vader in een oldtimer langs goede herinneringen rijdt! Klik hier voor de puzzel.

Ik herinner me dat wij, ik en mijn twee jaar oudere zus, rond vader- of moederdag vroegen waarom het nooit kinderdag is. “Het is elke dag kinderdag”, zei mijn moeder dan. Bij ons thuis was dat niet iets om tegen te spreken. Niet omdat tegenspraak niet geduld werd, in tegendeel, alles werd gezegd. We spraken dat niet tegen omdat het waar was, en dat wisten we.

Op kinderdag kregen wij gesmolten kaas over uitjes op toast uit de oven. Geserveerd bij de tekenfilmpjes die ‘s ochtends werden uitgezonden. De vers geperste sinaasappelsap door mijn vader geperst voor mijn moeder, werd door mijn moeder toch met ons gedeeld. Op kinderdag was mijn moeder tussen de middag thuis en stond het middageten klaar. In de periode dat mijn moeder de kunstacademie volgde in Arendonk, fietste mijn vader op kinderdag tussen de middag bijna 8 kilometer van werk naar huis met worstenbroodjes en chocolademelk. Om vervolgens weer 8 kilometer terug te fietsen van huis naar werk. Op kinderdag mocht ik de grote kamer boven de garage inrichten, zoals ik dat met mijn puberbrein cool vond en kreeg daarbij alle hulp. Op een andere kinderdag kreeg ik stiekem mijn eerste rijles van mijn vader op een privé terrein. Aangezien mijn opa tegenover de Efteling woonde, gingen we één keer per week, op kinderdag dus, naar het pretpark.

Inmiddels ben ik 31 jaar oud, en nog steeds is het elke dag kinderdag. “Ons pap en ons mam” staan altijd voor ons klaar. Inmiddels met pensioen hebben ze het drukker dan ooit, met name op kinderdag. Twee maanden geleden is mijn zus (33) verhuisd, nu ben ik aan de beurt. Zonder de hulp van mijn vader zou dat niet alleen een vele malen zwaardere klus zijn, ook kan ik het organisatie talent van mijn moeder niet missen.

Voordat je het idee krijgt dat mijn zus en ik ontzettend verwend zijn, het is meer dan waar. Zoals ik al zei wordt in huize Gijsbers echter alles gezegd en besproken, zo ook de balans tussen ‘bemoeienis’ en ‘ouderlijke liefde’. Over deze balans maken zij zich overigens drukker dan wij. Sommige hulp wordt daarom toch gekscherend gescheiden van het ouderlijk gezag; zo treedt mijn vader bijvoorbeeld soms op in de rol van ‘financieel adviseur’ of ‘sparring partner’.

Maar de leukste rol van mijn vader vind ik die waarin we samen een biertje drinken op het terras, met carnaval of tijdens een vader-zoon vakantie naar New York. Ik noem mijn vader in deze rol vaak met een knipoog “mijn beste vriend”. Eigenlijk heel gek, want het enige dat beter is dan een beste vriend, is een fijne pa.

Toch vind ik een cadeau vinden voor vaderdag moeilijk, meestal "iets van samen" met mijn zus. Maar gelukkig is het snel vader-zoon dag, wanneer we samen op het terras in de zon van weizenbier genieten, en dan trakteer ik!

Dennis is mede-oprichter van Dinst en deze week gastblogger. Wil jij ook wat terug doen voor je vader op Vaderdag? Doe mee met de Dinst puzzelwedstrijd en maak kans op zomerse prijzen. Zoals de “trip down memory lane” waarin je samen met je vader in een oldtimer langs goede herinneringen rijdt!


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals