Actueel

Hoe ziet de toekomst van onze gezondheidszorg eruit?

En, ‘hoe blijven we gezond?’ Deze vraag werd gesteld tijdens de themabijeenkomst "Our Future Health", georganiseerd door het Radboud Medisch Centrum Nijmegen. Verschillende sprekers als minister Edith Schippers en Neelie Kroes, futuristen en enkele start-ups waaronder Dinst, deelden hier hun visie over deze onderwerpen voor de 1.200 aanwezigen.

Als oprichter van Dinst mocht ik spreken over mijn visie op de toekomst van gezondheidszorg. Mijn eigen buurvrouw Dinie (84 jaar) die alleen woont in Amsterdam haalde ik aan als voorbeeld. Zij wil graag thuis blijven wonen maar heeft wel hulp nodig.

“Bij Dinst geloven wij in een positieve benadering, mensen te laten denken in mogelijkheden en daarmee de kwaliteit van leven te verbeteren. Gemeenten (WMO) en (thuiszorg)-organisaties moeten dit niet allemaal zelf organiseren maar samenwerken met de beste platformen die lokaal vraag en aanbod bij elkaar brengen en optimaal faciliteren. Betrouwbaarheid en een persoonlijke benadering is hierbij essentieel.”

Bekijk de video voor het hele verhaal!

De tijd dat de overheid alles regelde voor bijvoorbeeld zieke of ouderen mensen is hiermee definitief voorbij. Daar zit ook een positieve kant aan. Senioren worden minder betutteld en kunnen langer in hun eigen huis blijven wonen. Dat betekent echter wel, dat er een nog groter beroep moet worden gedaan op hun naasten.

Vanuit de sterk emotionele band willen zij als vanzelfsprekend zorgen voor hun naasten. Maar vaak moeten ze dit combineren met een drukke baan en/of wonen ze ver weg. Dat is een probleem. Er zijn nu al 3,5 miljoen mantelzorgers waarvan 16% overspannen is.

“Mensen hoeven zich niet schuldig te voelen om hulp van buitenaf in te schakelen. Bijvoorbeeld een beleefde klusjesman die wat aanpassingen doet in de badkamer of iemand zoeken die enkele administratieve taakjes uit handen neemt”

Door dit te doen hoopt Dinst de mantelzorg-taak wat te verlichten en daarmee de tijd samen met je vader, moeder of partner gewoon gezellig te maken.

Olivier Coops (oprichter Dinst)


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals