Lang en gelukkig thuis

Is er vraag naar slimme producten die bijdragen aan lang en gelukkig thuiswonen?

Een verslag van de eerste Dinst Expeditie-SlimThuis

Een bijeenkomst organiseren over slimme producten en diensten om lang en gelukkig thuis te kunnen wonen. Is daar wel vraag naar? Van tevoren weten we het antwoord niet op deze vraag. Na afloop van de eerste Dinst Expeditie-SlimThuis kunnen we een volmondig Ja als antwoord geven. De aanwezigen zijn namelijk allemaal stuk voor stuk zeer geïnteresseerd in innovatie in de zorg- en welzijnssector.

Ehealth en domotica

Tijdens de Expeditie-Slim-Thuispresentatie van Marianne Schenderling worden er interessante vragen gesteld: Wat is het verschil tussen EHealth en domotica? is er zo een. Marianne verklaart: “Ehealth verandert de zorg, domotica verandert de manier van wonen. De begrippen lopen in de praktijk wel vaak door elkaar heen”. Ze voegt er aan toe: "EHealth is eigenlijk een containerbegrip. Daaronder valt in principe alles wat met zorg, technologie, welzijn en wonen te maken heeft. Er wordt niet alleen veel informatie gegeven, in de SlimoTheek kan men talloze producten bekijken en uitproberen. Wat de Dinst-bezoekers betreft zijn de vijf meest populaire producten:

Mother

Mother houdt met haar cookies (slimme sensoren) alles in huis in de gaten. Mother is een ‘hub’: een aansluitpunt voor een netwerk dat alle berichten van aangesloten apparaten of sensoren ophaalt. Een cookie op de medicijndoos wordt een medicijnwekker. Alle data kunnen worden doorgestuurd zodat je een melding krijgt als bijvoorbeeld je dementerende moeder is vergeten haar medicijnen in te nemen.

Embracelet

Deze elegante armband met slimme alarmfunctie is nog niet op de markt maar ziet er veelbelovend uit. Met deze armband weet je namelijk niet alleen hoe laat het is, door de GPS functie ben je ook nog door heel Europa traceerbaar. Verdwalen is er niet meer bij en in noodgevallen, bijvoorbeeld als je gevallen bent, sla je alarm door de armband licht aan te raken.

Obli

Zet s ’ochtends een karaf water of ander drankje in de Obli. Iedere keer als je er een glas van neemt verkleurt de Obli. Zo houdt dit product precies bij hoeveel je drinkt en wordt uitdroging voorkomen. Handig voor zieken en ouderen die vaak vergeten te drinken.

Stofzuigerrobot

Met behulp van sensors bepaalt deze robot waar de meubels of andere obstakels in de kamer staan. Hij slaat deze informatie op en onthoudt het voor de volgende stofzuigerbeurt. Zo’n robotstofzuiger is een goede hulp voor iemand die slecht ter been is.

Zorgom

Een communicatieplatform dat staat voor beveiligde en gemakkelijke online communicatie met alle betrokkenen rondom een zorgpersoon.

Wat zijn de reacties van de aanwezigen?

Jan Olav Smit, de oprichter Zorgom is de tweede spreker van de bijeenkomst. “Er ontstond een dringende behoefte aan een goed werkend communicatieplatform voor de familie, toen mijn eigen moeder begon te dementeren," vertelt hij. “Dit platform zit zo goed in elkaar, echt indrukwekkend”, zegt een van de deelnemers. Na afloop van de Expeditie wordt er in de prachtige balzaal aan de Herengracht nog wat nagepraat. “Een hele interessante en leerzame bijeenkomst,” zegt een professional die met dementerende patiënten werkt. “Veel producten kunnen goed worden toegepast in mijn werkdiscipline.” “Ik heb nu meer expertise over goede alarmeringssystemen”, aldus een Dienstverlener, “ en ik ga het mijn vaste klanten zeker aanbevelen”.

Hoe was de eerste Dinst Expeditie-SlimThuis? Zeer geslaagd dus en voor herhaling vatbaar! Interesse om bij de volgende Dinst Expeditie-SlimThuis aanwezig te zijn? Je kunt nu alvast een reservering maken.

A bowl of bananas

klik hier


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies

Algemeen
Mantelzorg
Zorgprofessionals