Lang en gelukkig thuis

De beste boeken van de afgelopen maand

Boekenmaand januari

De afgelopen maand zijn er weer een aantal nieuwe spraakmakende boeken uitgekomen. We zullen vier van deze boeken kort bespreken.

Medeweten van Antjie Krog

De Zuid-Afrikaanse Antjie Krog gaat in haar nieuwe bundel Medeweten in op een breed aantal thema’s en laat deze met elkaar samenvloeien. De onderwerpen die worden behandeld zijn onder andere de worsteling met de ongelijkhed en racisme in Zuid Afrika. Maar ook het ouder worden, het vrouw-zijn en de algemene verhouding tussen mens en universum worden behandeld. Daarbij varieerd ze tussen felle, hoopvolle en kwetsbare toon. Volgende de 4-sterren recensie van het NRC doet ze dit op een een prachtige, verhalende manier.

Mens dier ding van Alfred Schaffer

De bundel Mens dier ding is gericht op de Afrikaanse dictator Sjaka Zoeloe (1787-1828). Aan de hand van korte dagboekfragmenten, monologen, herinneringen en brieven maken we kennis met deze wonderlijke man. Het verhaal dat tussen de verzen heen wordt geschetst is even verwonderlijk als het hoofdpersonage zelf. Zo worden er vele eigentijdse elementen, zoals sociale media, speed-daten etc. verwoven om een beter beeld te geven van deze eigenzinnige dictator. Arie van den Berg van het NRC geeft de bundel 5 sterren, mede vanwege het identieke karakter van de bundel.

Hallo Muur van Erik Jan Hamens

Het boek Hallo Muur is gericht op een personage die met een aantal tegenslagen te maken krijgt. Een burn-out, een echtscheiding, het overlijden van naasten. Tegelijkertijd probeert hij ook zijn alcoholverslaving aan te pakken. Er zijn vele lovende recencies uitgekomen over deze roman. Zo is deze onder andere als boek van de maand gekozen bij de Wereld Draait Door.

Voor Alles van Joost Zwagerman

Het laatste boek van Joost Zwagerman is een spannende gedichtenbundel waarin hij verbanden tussen kunstwerken en persoonlijke geschiedenissen van hemzelf en familieleden beschrijft. De beoordelingen van dit werk van Zwagerman zijn gemixt.


Reacties

Op de hoogte blijven?

Meld je hier aan en ontvang af en toe een e-mail met handige tips en advies over fijner langer thuiswonen. We versturen geen spam, houden je informatie prive en je kan je op elk moment weer afmelden.

Ontvang af en toe een handige update met tips en advies